Başın Aşırı Terlemesi Neden Olur? Vücut ısısının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan terleme, ter bezlerinin sıvı üretmesi yoluyla gerçekleşir.
Terleme iki farklı türde meydana gelebilir: genel terleme ve lokal terleme. Genel terleme, vücudun tüm bölgelerinde görülebilirken, lokal terleme özellikle eller ve ayaklar gibi belirli bölgelerde ortaya çıkar. Lokal terleme, genellikle 18-30 yaş arasındaki bireylerde daha sık görülür. Bu genç hastalar, ellerinin aşırı terlemesi nedeniyle stres yaşayabilirler.
Bu stres arttıkça, ellerinin terlemesi de artabilir. Bu durum, sosyal etkileşimlerinde rahatsızlık yaşamalarına ve hatta iş ve kariyer seçimlerinde olumsuz etkilere neden olabilir. 30 yaşın üzerindeki hastalar, çoğunlukla genel terleme sorunlarıyla başvururlar ve terleme, genellikle sistemik bir sağlık sorununun bir belirtisi olabilir.
Terleme, her bireyin yaşayabileceği bir fizyolojik süreçtir. Vücut ısısının dengede tutulması için ter bezlerinin aktif bir şekilde çalışarak sıvı üretmesi anlamına gelir. Ter bezlerinin aşırı aktif olması, vücuttan fazla sıvı kaybına neden olabilir. Ancak aşırı terleme, tek başına bir hastalık değil, genellikle geçici bir durum veya altta yatan bir sağlık sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkar.
Terleme, iki temel türde olabilir: genel terleme ve lokal terleme. Genel terleme, vücudun farklı bölgelerinde yaygın olarak görülen bir terleme türüdür. Lokal terleme ise, adından da anlaşılacağı gibi belirli bölgelerde meydana gelen terlemeyi ifade eder. Lokal terleme, genellikle 19-35 yaş aralığındaki bireyler arasında sıkça rastlanır. Özellikle el terlemesi, genç bireylerde büyük bir stres kaynağı olabilir ve bu stres arttıkça terleme daha da artabilir. Ayrıca, lokal terleme türlerinden biri olan baş terlemesi, insanlar arasında olunca bireyleri olumsuz etkileyebilir.
Aşırı terleme, ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Bu nedenle mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Terlemenin altında yatan nedenlerden biri hormonal bozukluklardır. Terleme, temelde vücut metabolizması ile yakından ilişkilidir. Özellikle tiroid bezlerinin normalden fazla aktif olduğu durumlarda, aşırı terleme daha sık görülür. Bu hastalık belirtileri şunlar olabilir;
Aşırı terleme, büyüme hormonu fazlalığı gibi hipertiroidi veya adrenal hormonların anormal çalıştığı durumlar gibi hormonal hastalıkların bir sonucu olabilir. Aynı zamanda, menopoz sonrasında kadınlarda da sıkça rastlanan bir durumdur. Bu durum, genellikle ataklar halinde kendini gösterir, bu yüzden menopoz döneminde aşırı terleme, kadın hastalarda göz önünde bulundurulması gereken bir faktördür.
Bununla birlikte, aşırı kilo da terleme sorununun diğer bir nedeni olabilir. Bu hastalarda genellikle hareketle ilişkilendirilen ve bazen geceleri meydana gelen aşırı terleme şikayetleri görülebilir. Özellikle baş ve boyun bölgesindeki terleme belirgin bir sorundur.
Primer Hiperhidroz: Primer hiperhidroz, aşırı terlemeye yol açabilen başlıca sağlık sorunlarından biridir. Bu durum genellikle baş bölgesinde görülse de vücudun diğer bölgelerinde de terlemeye sebep olabilir.
İkincil Hiperhidroz: İkincil hiperhidroz, genellikle altta yatan tıbbi bir durumun bir göstergesi olabilir. Zaman zaman kullanılan ilaçların yan etkileri de ikincil hiperhidroza neden olabilir. Örneğin, psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar baş bölgesindeki terlemeyi artırabilir. Aynı şekilde, bazı antibiyotikler de hiperhidrozun tetikleyicileri arasında yer alabilir.
Vücutta Hormon Değişikliği: Vücuttaki hormon seviyelerinin değişmesi, aşırı kafa terlemesine neden olabilen önemli bir etkendir. Bu tür değişiklikler, özellikle hamilelik dönemi veya menopoz süreci gibi dönemlerde meydana gelir. Hipertiroidi gibi durumlar da, hastanın yüzünde, başında ya da tüm vücudunda aşırı terlemeye yol açabilir.
Kalp Rahatsızlıkları: Kalp rahatsızlıkları, bireylerde kafa ve yüz bölgesinde aşırı terlemeye yol açabilen önemli etkenlerden biridir. Terleme sırasında vücutta gerilmelerin hissedilmesi, bu terlemenin kalp rahatsızlığına işaret edebileceğini gösterebilir. Aniden kafa bölgesinde yoğun terleme yaşayan kişiler, felç veya kalp hastalığı riski taşıyabilirler. Bu tür bir durumda, terlemenin yanı sıra baş dönmesi, göğüs ağrısı gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Başın aşırı terlemesi, hayatın çeşitli stresli veya utanç verici durumlarına tepki olarak da ortaya çıkabilir. Kişiler sinirlendiğinde veya utandığında, vücudun gergin olduğu anlarda kafa terlemesi, doğal bir tepki olabilir.
Baş terlemesini tetikleyen bazı durum ve hastalıklardan yukarıda bahsettik. Eğer baş terlemesi yukarıdaki durum ya da hastalıklardan bir ya da birden fazlasından dolayı kaynaklanıyorsa, yukarıdaki hastalıkların tedavi edilmesi baş terlemesinin de önüne geçecektir. Eğer ki terleme başka bir nedenden dolayı kaynaklanıyorsa, bunu doktorunuzun yapacağı muayene ile öğrenebilirsiniz. Tıp alanında kullanılan çeşitli yöntemler ile terleme sorunundan kurtulabilirsiniz.