Tarih: 22.08.2023 14:03

Basit Bir Göz Taraması o Hastalığı Tespit Edebilir!

Facebook Twitter Linked-in

Teknolojik gelişmeler en çok tıp alanında işe yarıyor. Kullanılan en gelişmiş cihazlar sayesinde birçok hastalık erken teşhis edildiğinden tedavi süreci de erkenden başlıyor. 

CİDDİ HASTALIKLAR TEŞHİS EDİLEBİLİYOR

Sinir hücrelerinin ölümüyle sonuçlanan nörodejeneratif hastalıkların ortaya çıkarılmasında ise en etkili yöntem göz taramaları. Bu taramalar Alzheimer, Multiple Skleroz ve şizofreni gibi ciddi hastalıkların tespitine olanak tanıyor. 

PARKINSON'U BİLE 7 YIL ÖNCEDEN TEŞHİS EDİLİYOR

Yeni yapılan bir araştırmaya göre gözlerle ilgili detaylı taramalar Parkinson hastalığının tanıdan yedi yıl öncesine kadar tespit edilmesine yardımcı olabiliyor. Yapay zeka kullanılarak yapılan araştırmada ekip iki büyük veri setine baktı. Bilim insanları hastalığın ince ve fark edilmesi zor belirtilerini yakalayabildi.

Ayrıca, nörodejeneratif durumu olan hastaların ölüm sonrası muayenesinde, retinanın iç nükleer katmanında farklılıklar bulundu. Katmanların kalınlığının azalması, Parkinson hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.

HEM MALİYETİ DÜŞÜK HEM HIZLI

Yeni çalışma basit bir göz kliniğinde yapılan ve birkaç dakika süren tarama ile hem maliyet hem zaman kaybı olmadan birçok hastalığın teşhis edilip ilerlemesinin önüne geçilebileceği umudunu sunuyor. Hatta belki biraz daha geliştirildiğinde bu yöntem ile yapılacak taramalar, özel lensli bir akıllı telefonlarla bile yapılabilir hale gelecek.

Göz doktoru Siegfried Wagner, göz taramaları yoluyla keşfedebilecekleri karşısında hayrete düştüklerini dile getiriyor. Başka bir göz doktoru Alistair Denniston ise göz verilerinin insanların göremeyeceği kadar ince işaretleri ve değişiklikleri tespit etmek için kullanılmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. 

PARKINSON HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Parkinson hastalığı, ellerde titreme, kas sertliği ve denge bozukluğu gibi yakınmalara sebep olan ve dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir merkezi sinir sistemi bozukluğu olarak biliniyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —