Bebek reflüsü; özellikle yaşamın ilk ayından sonra ortaya çıkan, yeni doğan döneminden, çocukluk dönemine kadar geniş bir evreyi kapsayabilen sağlık sorunudur. Sfinkter adı verilen, mide ile yemek borusu arasında bulunan kaslı yapı, bebeklerde ve çocuklarda henüz gelişimini tamamlamamış haldedir. Bu durumda mide asidinin yemek borusuna doğru yükselmesi de reflü olarak nitelendirilir.
1 yaşına kadar olan, hafif kusma ile seyreden ve zamanla kendiliğinden geçen reflü, pediatri uzmanları tarafından normal kabul edilir. Ancak çocuk 2 yaşına gelmesine rağmen şikayetlerde artış olmuşsa, öksürük nöbetleri sıklaşmışsa, muhakkak bir hekime başvurmak gerekir. Aksi takdirde bu bir kronik hastalığa dönüşerek hava yolu kanallarını tehlikeye sokabilir. Astım, orta kulak iltihabı, yemek borusu hasarı şeklinde sorunlarla karşılaşılabilir.
İşte biz de bu yazımızda sizlere, bebeğinizde reflü varsa; nasıl önlemler alabileceğiniz ve nelerden uzak durmanız gerektiği ile ilgili bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Bebek Reflüsü Belirtileri Nelerdir?
Yetişkinlerin bile hayat standartlarını düşüren reflü problemi, bebeklerde yaşandığında çok daha zorlayıcı olabiliyor. Üstelik en kıymetlimiz, yavrularımızın sağlığı bizim için her şeyden önemliyken..! Ancak tedaviye başlamadan ya da bir takım önlemler almadan önce, yaşanan sorunun reflü olduğundan emin olmalısınız. Öyleyse belirtilerine bir bakalım..
- Fışkırır biçimde, aniden başlayan, inatçı karakterdeki öksürük krizleri
- Mide bulantısı veya hareket olmaksızın gelişen kusmalar
- Anlık ve kısa süreli solunum durması
- Hırıltılı ve rahatsız solunum
- Aniden oluşan burun tıkanıklığı
- Huzursuzluk, ağlama nöbetleri
- Beslenme esnasında yaşanan bazı güçlükler (yemek yemeyi istememe, besinin boğaza kaçması, sıkça öğürme şeklinde)
- Üst solunum yollarında gelişen enfeksiyonlar, astım, alerjik bronşit, orta kulak iltihabı
- Diş ve diş etlerinin hassasiyeti; dişlerde çürüme, ağız kokusu
- Gelişim geriliği
- Sıklıkla hıçkırık tutması
- Kilo alamamak
- Bebeklikten çocukluğa geçenlerde ise; göğüs ağrısı, midede yanma, ağrı ve geğirme şeklinde belirtiler görülebilmektedir.
Bu belirtilerin bir veya birkaçının görülmesi halinde muhakkak bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Bazı yaşam koşullarının değiştirilmesiyle eş zamanlı olarak başlanan ilaç tedavisi sayesinde, genellikle 3-6 ay arası bir sürede, olumlu yanıtlar alınmaktadır.
Bebek Reflüsüne İyi Gelecek 10 Tavsiye!
Evde ve hayat tarzınızda yapacağınız bazı küçük değişiklikler sayesinde bu problemden kurtulmanız mümkün..! Peki nedir bunlar, bir göz atalım…
- En önemli faktörler beslenme şekli ve çevresel koşullardır. Reflüsü olan bir bebeğin yatak başı, yaklaşık 30 derece kadar yüksek tutulmalıdır. Ayrıca çocuk sol yana dönük şekilde yatırılmalıdır.
- Reflü nedeniyle çok sık kusan bebekler, yeteri kadar gıda alamadıkları takdirde gelişme ve büyümede gerilik yaşarlar. Burada ebeveyne düşen görev, çocuğun kilo alımını sıkı bir şekilde takip etmek olmalıdır.
- Beslenme tarzının önemini yazımızın başında da vurgulamıştık. Özellikle reflü problemi olan bebekler, az miktarda, oldukça yavaş ve dinlendirilerek, ama sık sık beslenmelidir. Beslenme saatinin ardından bebek dik tutulmalı, sırtına küçük ve ritmik dokunuşlar yapılarak gazı çıkartılmalıdır.
- Emzik kullanımı, kimi zaman olumsuz etkilere yol açsa da, reflüye karşı alınabilecek bir tedbir olarak karşımıza çıkıyor. Bunun nedeni ise; emziğin tükürük salgısını arttırması, bağırsakları hareketlendirmesi şeklinde açıklanıyor. Hal böyle olunca, bebek reflüsü görülme ihtimali de en aza indirgenmiş oluyor.
- Anne sütü her derde deva! Bunu artık bilmeyen yok. Reflü sorunu karşısında da, anne sütünün yadsınamaz iyileştirici etkileri mevcut! Fakat alternatif olarak; özel reflü mamaları, keçi boynuzu tozu katılmış özel gıdalar da kullanılabilir.
- Çocuk beslenmesinde inek sütü kullanımı, kimi zaman alerjik ve reflü tetikleyici bir etken olabilir. Bu noktada inek sütü beslenme programından mutlaka çıkarılmalıdır.
- Pasif içicilik reflüye sebep olabilir! Evinizin balkonunda içtiğinizi söyleyerek kendinizi rahatlattığınız sigaranın dumanı, aslında bütün evi sarıyor. Böylece içeriğindeki binlerce zararlı madde, çocuğunuzun hava yollarından geçiyor. Dolayısıyla evinizin hiç bir alanında sigara kullanmamanız öneriliyor.
- Büyük çocuklarda reflü olasılığını arttıran yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir; çikolata, kakao, cips, baharatlı gıdalar, soslar, ketçap, mayonez, hardal, sarımsak-soğan ve gazlı (asitli) içecekler.
- Vücut kitle indeksi korunmalıdır. Aşırı kilolu olmak da reflüye yol açabilir. Akşam yemekleri uyku vaktinden 2 saat önce yenmiş olmalıdır. Ayrıca beslenmeden sonraki ilk 1 saat, yatar pozisyonlar tercih edilmemeli, dik oturulmalıdır.
- Sıkı kıyafetler veya kemerler, karının içindeki basıncı arttırabileceği için, bunlardan uzak durulmalıdır.