Tarih: 22.02.2023 17:29

Bebeklerde Doğum Lekesi Nasıl Geçer? Bebeklerde Doğum Lekesi Kalıcı mıdır?

Facebook Twitter Linked-in

Günümüzde bazı inanışlara göre, hamile bir kadının ciğer ya da çilek yemesinin bebek üzerinde olumsuz bir etki oluşturarak doğduğunda lekeler görülmesinde etkili olduğu öne sürülmektedir. Sırf bu nedenden dolayı kendini bazı yiyeceklerden kısıtlamak zorunda olduğunu düşünen anne adayları belki de sağlıkları için çok faydalı olacak besinlerden mahrum kalabiliyor. Deri üzerindeki çeşitli renklerden ya da olması gereken şekilde büyümeyen kan damarlarından kaynaklanan renk farklılıkları doğum lekesi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu lekeler bazı bebeklerde baskın bazılarında büyüme ile beraber soluk bir görünüm alabiliyor. 

DOĞUM LEKESİ NEDİR?

Anne adayının doğum yapması ile beraber ya da doğumundan birkaç ay sonra bebeğin vücudunun çeşitli bölgelerinde görülen cilt lekeleri 'doğum lekesi' olarak adlandırılır. Bu lekelenmelerin neyden kaynaklandığı ve nasıl meydana geldiği kesin bilinmese de uzman görüşlerinin bazılarına göre bu durumun kalıtımsal olduğunu düşünüyor.

Bebeklerin vücudunda rastlanan bu lekeler yüzeysel damarlar şeklinde görülebileceği gibi derinin renklenmesine neden olan Melanosit pigmentinin belli bölgelere yoğunlaşarak farklı renk ve şekillerde kendini göstermesi ile de ortaya çıkabilir.

Doğum lekelerinin sebepleri bazı ülkeler tarafından hamilelikte aşerilen yiyeceğin yenmemesi sonucu görülür. Mesela anne adayının canı kiraz çektiyse ve kiraz bulunamıyorsa bebeğin doğunca vücudunda kiraz şeklinde leke görülmesi gibidir. Ancak uzmanlar bu görüşün hiçbir bilimsel dayanağının olmadığını savunuyor. Baş, yüz, ense ve vücudun diğer bölgelerinde görülen lekelenmelerden bazıları kalıcılık gösterir iken bazıları belli bir dönemden sonra hafifleyerek kaybolur. Doğum lekelerinin oluşumunda bilinen en önemli etken damarların genişlemesiyle deri pigmentlerin renk atmasıdır. Bu şekilde ortaya çıkabilen doğum lekeleri çeşitli türlerde bebeklerde görülebilir. Peki bunlar hangileri?

DOĞUM LEKESİ ÇEŞİTLERİ! SIK KARŞILAŞILAN DOĞUM LEKESİ 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —