Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, 'Bir gün bana sorarsalar ilerleyen yaşlarda Borçka için yaptığınız en önemli iş neydi; birincisi dergi ve kitaplardır ki, çok kalıcı olacak ve ikincisi de çocukların dahi unutamayacağı olan yapmış olduğumuz tiyatro festivali ve gençlik buluşmasıdır. Hayatında hiç tiyatro izlememiş ve tiyatroya gitmemiş insanları tiyatroyla buluşturduk, katılım da yüksekti, bu adeta bizi bir level atlatan bir çalışma oldu' dedi.
Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Borçka'da kültür sanata destek vermeyi önemsediklerini belirtti. Orhan, 'Günümüz artık teknoloji çağı, teknolojiyi ve sosyal medyayı çok aktif kullanmaya çalışıyoruz çünkü bizim tek derdimiz var Borçka'yı tanıtmak, Borçka'yı görünür hale getirmek ve Borçka'yla ilgili güzel şeyleri vatandaşların hafızasında bırakmak ve umarım bunu da başardık diye düşünüyorum' diye konuştu.
'BORÇKA'YI ARTVİN'İN KÜLTÜR SANAT BAŞKENTİ HALİNE DÖNÜŞTÜRDÜK'
Ercan Orhan, şunları söyledi:
'Borçka'yı aslında Artvin'in kültür sanat başkenti haline getirdik, sadece tiyatrosuyla, sanatıyla değil bunun yanı sıra kültürüyle de öne çıkarmaya çalıştık ve Borçka Belediyesi adına 'Karçal' dergisi bastırdık ve altı ayda bir bu dergiyi çıkarıyoruz. Dergimiz bütün Artvin'i kapsıyor aynı zamanda Artvin'le ilgili bugüne kadar yapılan çalışmaları kapsıyor. Bu bizim için çok değerli ve biz dergimizi çıkarmaya devam ediyoruz. Talep üzerine bunu belki ilerleyen zamanlarda ayda bir ya da üç ayda bir çıkarmaya çalışacağız. Sadece Karçal dergisi değil bunun yanında yine telif haklarını aldığımız bazı kitaplar var ve özellikle de bunları tanıtmak istiyorum. Bu bölgenin kültürünü yansıtan Hasan Çelik'in, 'Cin Aynası' ve Borçka'da Karakuş Destanı var, hatta Artvinlilerinin birçoğu bilir ve bu destanında yazarıdır kendisi. Zaman zaman Cumhuriyet gazetesinde yazıları çıkmış Hasan Çelebi'nin bu kitabının telif hakkını alarak kitabı bastırdık bizde bu kitabımızı dostlarımıza hediye ediyoruz. Yine sevgili Ruhan Odabaş, gazeteci, yazar ve aynı zamanda eski öğretmen benim de meslektaşım; 'Ben Artvin'im' şiir kitabının telif hakkını aldık ve yine bu şiir kitabını da bastırıp dostlarımıza hediye ediyoruz yani nesilden nesil e geçmesini sağlayacağız. Ne yaparsanız yapın eğer bir şeyi kayıt altına alınmışsa bu ömür boyu kalacaktır ve bu Borçka'ya mal olacaktır ve bu açıdan bunu da çok önemsiyoruz.
'BİR ÖĞRETMEN OLARAK BUNLARI ÇOĞALTMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'
Yine telif hakkını aldığımız ve bu arada şunu da söylemek istiyorum telif hakkını alırken de herhangi bir ücret ödemeden tamamen gönüllük esasına dayalı olarak yaptık. Yani vatandaşlarımızın da ve yazarlarımızın da Borçka'ya ne kadar sahip çıktığını da iyi biliyoruz. 'Saçları Deniz' Çoruh Kevser Ruhi'de Osmanlı Rus savaşında, Balıkesir'e yerleşmişler ama Artvin'i hiç unutmamış Kevser Ruhi. 'Saçları Deniz Çoruh' aynı zamanda ödül almış bir kitap ve bu kitabı da Borçka belediyesi olarak telif hakkını da almış bulunarak vatandaşımızın beğenisine sunduk ve okumalarını sağladık ve aynı zamanda bölgeyi de, daha iyi tanımaya vesile olduk. Bunları ben çok önemsiyorum bir öğretmen olarak bunları çoğaltmamız gerekiyor ve sanata, kültüre, yazıya çok önem vermemiz gerekiyor.
'İNSANA YAPILAN YATIRIM ÖNEMLİ BİR YATIRIMDIR'
Bunun yanında ulusal düzeyde bir fotoğraf yarışması yaptık ve bu da ses getiren projelerden birisiydi. Borçka'nın çok noktasında çekilen fotoğraflarla bir yarışma düzenledik ve dereceye girenlere ödüllerini verdik. Bu fotoğraf sergisini Artvinlilerin yoğun yaşadığı İstanbul'da, Bursa'da sergiledik ve ilerleyen zamanlarda diğer illerde de sergilemeyi düşünüyoruz. Her şey yapabilirsiniz bir belediye olarak; temizlik, alt yapı, üst yapı ve hatta belediyenin çok sayıda görevi vardır ve bunlar yapılır ama biz Borçka Belediyesi olarak kültür sanat ve sosyal faaliyetler açısından Borçka'yı daha çok ön plana çıkaracak olan projeleri hayata geçirdik ve bu projeler geleceğe ışık tutacak önemli bir projelerdir. Bir gün bana sorarsalar ilerleyen yaşlarda Borçka için yaptığınız en önemli iş neydi; birincisi dergi ve kitaplardır ki, çok kalıcı olacak ve ikincisi de çocukların dahi unutamayacağı olan yapmış olduğumuz tiyatro festivali ve gençlik buluşmasıdır. Hayatında hiç tiyatro izlememiş ve tiyatroya gitmemiş insanları tiyatroyla buluşturduk, katılım da yüksekti, bu adeta bizi bir level atlatan bir çalışma oldu. İnşallah bunu geleneksel hale getirebiliriz evet ekonomik olarak maliyeti yüksek projeler bunlar ama ne olursa olsun insana yapılan yatırım en önemli yatırımdır.
'TWİTTER'DA EN ÇOK TAKİP EDİLEN BELEDİYEYİZ'
Biz belediye olarak sosyal medyayı da çok aktif kullanan bir belediyeyiz ve çok belediyeye de örnek olduk ve özellikle Twitter'da en çok takip edilen belediyeyiz. Türkiye genelinde nüfus oranına bakılarak bir çalışma yapılırsa, bizi çok fazla takip eden dostlarımızın olduğunu biliyorum. Günümüz artık teknoloji çağı, teknolojiyi ve sosyal medyayı çok aktif kullanmaya çalışıyoruz çünkü bizim tek derdimiz var Borçka'yı tanıtmak, Borçka'yı görünür hale getirmek ve Borçka'yla ilgili güzel şeyleri vatandaşların hafızasında bırakmak ve umarım bunu da başardık diye düşünüyorum.'