Bentonit nedir, nerelerde kullanılır ve özellikleri neler?

Osmanlı döneminin yaşayan toprağı olarak anılan bentonit, geçmişten günümüze çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

AKTUEL 16.08.2023 13:02:00 0
Bentonit nedir, nerelerde kullanılır ve özellikleri neler?

Bentonit Nedir?

Alüminyum ve magnezyum yönünden zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal bir ayrışma ya da bozulma yoluyla oluşturduğu, çok küçük kristallere sahip kil minerallerine bentonit denilmektedir. Hacminin sekiz katına kadar su emme özelliği taşıdığından dolayı sondaj çamuru ve yer altı suyu dolgularında tercih edilmektedir. Negatif yükse sahip olan bentonit kili, suyla temas halinde pozitif yüklü iyonlarla dolar ve toksinleri çeker. Toksinleri vücuttan çıkardığı için özellikle cilt bakım maskelerinde çokça tercih edilmektedir.


Bentonit Nerelerde Kullanılır?

Bentonit kili çeşitli alanlarda kullanılmaktadır ancak özellikle tedavi amaçlı olarak tercih edilmektedir. Toksinleri vücuttan uzaklaştıran yapısı sebebiyle önemini günümüzde de sürdürmektedir. Bentonit; hayvan yemlerinde, şarap ve meyve sularının berraklaştırılmasında, atık suların temizlenmesinde, boya sanayisinde, yangın söndürücülerde, inşaat alanında, ilaç, kâğıt ve lastik sanayisinde dolgu malzemesi olarak, çimento üretiminde, seramik alanında, gübre yapımı ve toprak ıslahında, demir tozlarının peletlenmesinde, dökümde kalıp malzemesi olarak, bitkisel yağların rafinasyonunda filtre malzemesi olarak ve petrol sondajlarında kullanılmaktadır.

Bentonit Türkiye'de Nereden Çıkarılır?

Ülkemiz bentonit madeni bakımından dünyada lider konumdadır. Dünyanın en büyük bentonit yatağı Ordu – Fatsa arasında yer almaktadır. Dünya rezervinin %20’sinin ülkemizde yer alması özellikle yabancı yatırımcıların ilgisi çekmektedir. Ülkemizdeki diğer bentonit yatakları; Çanakkale, Edirne, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Balıkesir, Çankırı, Konya, Çorum, Tokat illerinde yer almaktadır.


Bentonit Madeni Kullanım Alanları

Sayısız faydasının getirisi olarak bentonit geniş bir kullanım alanına sahiptir. İşte, bentonit madeni kullanım alanları:

  • Kedi kumlarında
  • Sondaj endüstrisinde
  • İnşaat ve tarım sektöründe
  • Kozmetik alanında
  • İlaç endüstrisinde
  • Gıda endüstrisinde
  • Seramik alanında
  • Gübre yapımında
  • Arıtma sistemi olarak
  • Kâğıt yapımı
  • Metal döküm üretiminde
  • Demir cevherinin peletlenmesinde
  • Boya sanayisinde
  • Bitkisel yağların rafinasyonunda

Bentonit Nerede Kullanılır?

Saç ve cilt bakım endüstrisinin ham maddesini oluşturan bentorit, suyla temas halindeyken şişmesi sebebiyle yüksek emici bir yapıya sahiptir. Toksinleri vücuttan uzaklaştırdığı için kafa derisindeki kepek, yara ya da diğer sorunların önüne geçiyor. Bunun temel sebebi antibiyotik etki göstermesidir. Yağ üretimini azaltır; saç derisini besler. Vücuttaki kan, tükürük ve idrarın daha alkalin olmasına yardım eder. Bir nevi alkalize görevi görür. İçme sularını arıtır. Kızarmış cildi onarır. Bağırsak duvarındaki iyi bakterileri artırır; bağırsaklardaki ağır metalleri ve kimyasal maddeleri giderir. Hücrelerin oksijen almasına yardım eder. Oksijen fazlalığı sebebiyle enerjiniz artar ve kaslarınız güçlenir. Cilde sürüldüğünde güneşten koruma sağlar. Kolesterolü düşürür. Osmanlı döneminde salgın hastalıklara karşı kullanılan bentonitin diğer kullanım alanları ilaç ve gıda endüstrisi, boya sanayisi, seramik alanı ve gübre yapımıdır.

Bentonit Madeni Ne İşe Yarar?

Bentonit yataklarının büyük bir kısmı açık işletme yöntemiyle işletilir ancak bazı bentonit yataklarının üzerindeki örtünün kalınlığı sebebiyle kapalı işletme yöntemine de gidilmektedir. Bentonit; mineral takviyesi olarak, kolon temizliği ve mide rahatsızlıkları için kullanılır. Hem insan sağlığı üzerine hem de endüstriyel kullanım üzerine büyük avantajlar sağlar.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!