BİTLİS Eren Üniversitesi (BEÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BEBAP) tarafından yapılan ve 50 kovanın bulunduğu alanda üretilen fenni kovanlar açılarak bal hasadı yapıldı.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, bu yılki üretimden memnun oldukları söyledi. Rahva yerleşkesindeki alanda üretilen balların üniversite bünyesindeki laboratuarlarda incelenip kontrolleri yapılacak. Amaçlarının bal üretmek olmadığını belirten Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Necmettin Elmastaş, daha çok araştırma laboratuarında tahlillerini yapmak için böyle bir üretim gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bitlis balı Türkiye’de önemi olan ve bilinen bir baldır. Ancak Bitlis balının markalaşması, bazı standartlar ve coğrafi işaret alması süreci noktasında bugüne kadar herhangi bir çalışmaya rastlamadık. Bundan dolayı üniversite olarak ekonomik ve önemli olan bu kaynağı daha fazla ön plana çıkarmak ve tanıtmayı amaçladık. Buradaki asıl amacımız balı üreterek kar elde etmek de değil, balın bütün analizlerini ve parametrelerini laboratuarlarımızda yaparak, Bitlis balını hak ettiği yere taşımak istiyoruz”dedi.
BİTLİS BALANI DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ
Elmastaş, Bitlis’in zengin bir floraya sahip olduğunu da kaydederek, “Kovanlarımızı kendi kampus alanımız içerisinde konuşlandırdık. Aslında Bitlis’in hangi tarafına giderseniz gidin bal için uygun flora bulabiliyorsunuz. Burası da böyle bir mekan. Hem güvenlik açısından hem de flora açısından zengin bir bölge. Biz inşallah bu bölgeyi daha da zenginleştireceğiz. Orman Bölge Müdürlüğü'müzün desteği ile inşallah önümüzdeki yıl bal ormanı kuracağız. Dolayısıyla biz bu işi biraz daha büyüteceğiz. Burası tamamen AR-GE amaçlı. Bitlis balını Türkiye’ye ve dünyaya bütün değerleri ve kalitesi ile tanıtmak istiyoruz”diye konuştu.
“BAL TAHLİLLERİNİ ARTIK ÜNİVERSİTEMİZ LABORATUARINDA YAPABİLECEĞİZ”
Elmastaş bölgede arıcılık ve bal sektörün oldukça yaygın olduğunu ve üretilen balların laboratuarlarda bu yıl bal tahlillerini yapmaya başladıklarını söyledi. Arıcıların ürettikleri ballarını üniversiteye getirererek analiz etmelerini de isteyen Elmastaş, 'Çünkü bir süre sonra üretilen balların üzerinde ‘Bitlis Eren Üniversitesi Laboratuarlarında analiz edilmiştir’ ibaresi yazacak. Bal ürünleri üzerinde bu ibare olduğu zaman ürünler daha çok rağbet görecektir. Dolayısıyla bu projemizle de arıcılarımıza öncülük etmek istiyoruz. Kısa bir süre önce kurulan bu kovanlarda bugün hasad işlemi yapıyoruz. Oldukça iyi durumda görünüyor. Bölgedeki arıcılar bu yıl ki rekolteden şikayet etse de bizler buradaki verimden memnununuz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.