Günlük hayatı olumsuz etkileyen sararmış ve rengi solmuş dişleri beyazlatma yöntemi günümüzde oldukça popülerdir. Ağartma olarak da bilinen bu süreçte, sonuç bir oksidasyon-indirgeme reaksiyonuyla elde edilir.
Ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Bunun yanında bembeyaz bir gülüş de önemlidir. Dişlerde çay, kahve, sigara ve asitli tüketimine bağlı yerleşmiş lekeler, çocukken kullanılan antibiyotiklere bağlı lekeler, bazı anomalik bozukluk kaynaklı lekelenmeler vb. durumlar hekimlerin ‘bleaching’ dediği, halk arasında beyazlatma olarak bilinen tedavi ile giderilebilir. Beyazlatma işlemi diş taşı temizliği sonrası yapılan temizlikten farklı olarak diş renk tonunun 2-3 tona kadar açılmasına yardımcı olur.
DİŞ BEYAZLATMA NASIL YAPILIR VE DİŞ BEYAZLATMA TÜRLERİ NELERDİR?
Beyazlatma işlemi ev tipi ve ofis tipi olmak üzere 2 farklı yöntemle yapılabilmektedir. Ofis tipi beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından, klinik ortamda, beyazlatma ajanları ve diş tonunun açılmasına yardımcı olan mavi ışıklarla yapılır. Hatta bu sebepten halk arasında ışınla beyazlatma olarak anılır. Ev tipi beyazlatma ise genelde tek başına uygulanmayıp ofis tipi beyazlatmaya kombine olarak uygulanır. Hastalardan alınan kişisel ölçülerle onlar için hazırlanan plakların içine hekim tarafından verilen beyazlatma ajanlarının yerleştirilmesiyle ev ortamında uygulanan beyazlatma türüdür. Bu işlem firmanın verdiği gün ve saate göre değişmekte fakat ortalama 8-10 gün, gün içerisinde de 4-8 saat aralığında gidip gelmektedir.
Ancak yukarıda da belirtildiği gibi ev tipi beyazlatmanın tek başına kullanılması yerine ofis tipine kombine yapılması tercih edilirse hem istenilen beyazlığa ulaşmak çok daha kolay olacaktır hem de beyazlatma kalıcılığı artacaktır.
DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING) YÖNTEMİ NE KADAR KALICIDIR?
Bu sorunun cevabı hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak değişir. 3-4 ay / 4 sene aralığında bir kalıcılık oranı vardır. Beyazlatma işleminden sonra çay, kahve, sigara ve asitli tüketimini azaltan hastalarda kalıcılık oranı oldukça artacaktır. Dişlerin rengi tekrar eski haline dönmeden yılda 1 kez rutin diş hekimi kontrolü yaptırarak oluşmuş yeni lekelerin alınmasıyla da kalıcılık korunacaktır.
PEKİ DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMİ KİMLERE UYGULANIR?
Genelde her hastaya beyazlatma uygulanabilir. Fakat buna klinik muayene sonucu hekim karar vermelidir. Bazı sistemik hastalıklar, nadir görülen anomalik problemler bu tedaviye engel olabilir veya daha kontrollü yapılması gerekebilir. Bu sebepten beyazlatma düşünen her hasta hekim kontrolünden geçmelidir.
BLEACHING YÖNTEMİ DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?
Beyazlatma işlemi dişlerde asla bir zarara sebep olmaz. Diş minesinde herhangi bir kalıcı hasar oluşturmaz. Ve tabi ki dişlerde oluşan 2-3 tona kadar açılma durumu her hastanın diş tonu, ten rengi ve alışkanlıklarına göre değişmektedir.