Tarih: 06.09.2023 00:55

Boşanan Kadın Ölen Babasından Maaş Alabilir Mi?

Facebook Twitter Linked-in

Eşinden boşanmış dul kadınların ölen babaların maaş alıp almaya en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Eşinden başanmış tekrar evlenmeyen dul kadın vefat eden babasından maaş alabilir mi sorusunu sizler için araştırdık.

Ölen babadan dolayı kız çocuklarından yetim maaşı verilmektedir. Devlet tarafından kız çocuklarına sağlanan bu haktan gerekli şartları taşıması halinde dul kadınlarda yararlanmaktadır. Boşanan kadının mağdur olmaması için verilen bir çok sosyal yardımın yanında baabadan yada anneden dolayı yetim aylığı alma hakları vardır.

Sizlere bu yazımzıda Boşanan Kadın Ölen Babasından Maaş Alabilir Mi? Boşanan Kadın babasın yüzde kaçını alır? Çalışan dul kadın babasının maaşını alabilir mi? Babadan emekli maaşı alma şartları 2023, Boşanan Kadın Hem Annesinin Hem Babasının Maaşını Alabilir mi? Eşten Nafaka Alan Babasından Maaş Alabilir mi? sorularına detaylı olarak cevap vermeye çalışacağım.

 

Boşanan Kadın Babasından Maaş Alabilir Mi?


Boşanan kadan yasal olarak boşandıktan sonra ölen babasının başanın tekrar alabilir. Ancak kendi emekliği bulunan yani Bağkur yada SGK’dan emekli olan kadın bu haktan yararlanamaz. Babaları ölen kız çocukları evlenmedikleri çalışmadıkları ve emekli maaşı almadıkları sürece ölen babalarından yetim maaşı alabilirler.

Boşanan kadın SGK Başvurusu halinde ölüm aylığı olarak bilinen yetim aylığını alabilirler.

 

Eşinden Boşanan Kadın Devletten Maaş Alabilir Mi

Eşinden boşanan kadınlara devlet tarafından bir çok sosyal yardım yapılmaktadır. Dul maaşı başta olmak üzere maddi olarak destek verilen dul kadınlar ayrıca babaları vefat etmeleri halinde ek olarak yetim aylığı almaya hak kazanırlar.

Eşinden boşanan dul kadın her hangi bir geliri yada sosyal güvencesi bulunmaması halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek aylık düzenli maddi para yardımı alabilir. Ayrıca ölen babalarından maaş almak SGK giderek yetim aylığına başvurusunda bulunmaları yeterlidir.


Dul Kadın Ölen Babasının Maaşını Nasıl Alır

Dul kadın ölen babasından maaş alıp almayacağı boşanmış dul kadınların sıkça araştırdığı konuların başında gelmektedir. Eşi vefat etmiş dul kadın için devlet tarafından koruyucu yasa bulunmaktadır. Özellikle yetim kalan kız çocukları ve dul kadınlar eğer çalışmıyorlar ve gelirleri yoksa yetim aylığı alırlar.

Ölen babanın sigortalılık süresi uygun olması halinde yetim maaşları hemen bağlanır. SGK Kapsamında ölen kişinin 900 gün sigortalılık süresi olması yeterlidir. Ancak 900 gün borçalanma hariç gereken süredir. Yani Vefat eden babanın 800 günü varsa borçlansa bile maaş alamaz. Bu durum sadece 01/10/2008 yılı sonrası vefat edenler için geçerli. 01/10/2008 sonrası vefat eden babanız için borçlanma yaparak günü 900 yaptığınızda ölen babadan yetim maaşı alabilirsiniz.

 

Vefat Eden Baba ve Annenin Emekli Maaşını Kimler Alabilir?

Vefat eden anne ve babanın maaşını kimlerin alacağı yasal olarak yapılan düzenleme ile belirlenmiştir. Vefat eden babanın maaşını erken yada kız çocukları belli bir yaşa kadar alır. Vefat eden kişilerin hak sahipleri birince derece akrabası olan eş ve çocukları olarak belirnemiştir.

Ölen babanın yada annenin maaşı erkek çocuklarına eğer okuyarsa 25 yaşına kadar verilir. Eğer erkek çocuğu üniversite okumuyorsa yetim maaşı 20 yaşına kadar verilir. Ölen babanın ve annenin maaşı kız çouklarına bekar olduğu sürece yaş şartı olmadan ödenir. Ancak kız çocuklarının yetim maaşını almaları için her hangi bir gelirinin olmaması ve evli olmaması şartı bulunmaktadır.

Vefat eden babanın yada annenin maaşı gerekli şartları taşıması halinde çcuklara belli bir oranda bağlanarak ödenir.

Boşanan Kadın Ölen Babadan Maaş Alma Şartları

Boşanan kadın ölen babasından maaşı almak için belli şartları taşıması gereklidir. En önemli olan şartlardan biri kız çocuklarının evli olmaması şartının yanında aşağıdaki şartları taşıması gereklidir.

Eşinden Boşanan Kadın Ölen Babasından Maaş Alabilir Mi?

Eşinden boşanan kadın eğer sigortanan maaş almıyorsa ve her hangi bir işte çalışmıyorsa babasından maaş alabilir. Yasal düzenlemede belirlene şekilde şartları taşıyan dul kadınlar babasından yada annesinden dolayı yetim maaşı alırlar.

 

Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si;  aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

Boşandıktan Sonra Yetim Aylığı Ne Zaman Bağlanır

Evli kadınlar boşandıktan sonra başvuru yaptıktan sonra başvuruları incelenerek yetim aylıkları bağlanır. Yetim aylığı başvuru tarihi itibari ile ödenemeye başlar. Genelde yetim aylığı başvuru yaptıktan sonra ortalama 15 gün içersinde bağlanır.

SGK Emekli Dul Kadın SGK Emekli Babasından Maaş Alabilir Mi

SGK Emekli Dul Kadın SGK Emekli Babasından Maaş Alabilir Mi sorusu hem eşi hem de babası vefat eden kadınların araştırdığı sorulardan biridir. SGK emekli dul kadın emekli maaşı aldığı için SGK emeklisi babasının maaşını alamıyor.

Babadan dolayı yetim maaşı almak için evlili olmanın yanında ayrıca SGK üzerinden her hangi bir maaş almama şartı bulunmaktadır.

Boşanan Kadın Babasının Maaşının Yüzde Kaçını Alınır

Başanan kadın vefat eden babasından maaşının  %25‘ini alabilir. Yetim maaşı oranı yasal olarak  %25‘tir. Örnek vermek gerekiyorsa vefat eden babanız 30.000 TL maaş alıyorsa size aylık 7500 TL maaş bağlanır.

 

Eşinden Nafaka Alan Babasından Maaş Alabilir Mi

Eşinden aylık nafaka alan dul kadın eşinden nafaka alırken babasından dolayı yetim maaşı alabilir.

Boşanan Kadın Babasının Sigortasından Yararlanabilir Mi

Boşanan kadın babasından sigortasından yararlanma hakkına sahiptir. Boşanan kadın evlili resmi olarak bittiğinde babasından sigortasından yararlanma hakkına sahip olur.

Emekli Dul Bayan Babasının Maaşını Alabilir Mi

SGK yada Bağkur emeklisi dul kadın ölen babasından yetim maaşı alamazlar. Ölen babadan maaş almak için her hangi bir gelir yada maaş almamanız şartı bulunmaktadır.

 

2008 yılında yapılan büyük düzenleme ile aynı aynda 2 maaş almak neredeyse imkanız hale geldi.

1 Ekim 2008’de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadına SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık veriliyordu. Ancak 1 Ekim 2008’den sonra hem babadan hem kocadan çift maaş yapılan düzenleme ile beraber kaldırıldı.

 

Çalışan Dul Kadın Babasının Maaşını Alabilir mi?

Çalışan dul kadın babasından maaş alabilmesi için 1 Ekim 2008’den önce vefat etmiş olması şartı bulunmaktadır.  1 Ekim 2008’de yapılan düzenleme ile beraber eğer babanız  1 Ekim 2008 tarihden sonra vefat etmişse çalışmasınız halinde maaş alamazsınız.

Hem Eş Hem Babanın Aylığı Alınır Mı

Hem eş hem babadan maaş almak içinbir çok dava açılmış ve emsal kararlar verilmitir. Eşi vefat eden kadına verilen dul maaşının yanında eğer babası vefat etmişse yetim aylığı bağlanabilir. Eğer 2008 yılında önce vafat etmişlerse aynı anda hem eş hem babanın maaşını alabilirsiniz.

2008 yılından sonra vefat etmeleri halinde ise çifte maaş hakkı bulunmamaktadır.

 

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin 2011/2938 kararı, bu gerekçeyle her ikisi de SSK’lı olan eş veya babadan birisinin 06.08.2003 öncesi ölmüş olması halinde, SGK’dan çift aylık alınabileceğini onayladı.

Dul ve Yetim Maaşı Hangi Şartlarda Kesilir

Dul ve yetim maaşı kesilme nedeni tekrar evlenmesi halinde kesilir. Yasal olarak evlenmeniz halinde dul ve yetim aylığınız hemen kesilir. Yasal dzüenleme ile beraber 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi göre evlenen kişinin maaşı kesilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —