Pazar ilçesi Ortayol köyünde doğup büyüyen, ardından Ankara’ya göç eden emekli Veysel Atacan(72),eski adı Meleskur olan ve İlçeye 13 Km uzaklıkta bulunan köyde iki köyün birleştirilmesi için yapılan yolun hikayesini anlattı.
Abdullah UZUN
Köyünde yapılması gereken birçok işlere de öncülük yaparak köy hayatından hiç kopmayan ve 1976 yılında yaşanan “YOL” yapımı ile ilgili hikayesini anlatan Veysel Atacan şunları söyledi.
ŞİMDİ RAHMETLİ OLAN İKİ MUHTEREMİ RAHMETLE ANIYORUM.
“1976 yılında köyümüzün iki yolunu birleştirmek amacıyla yol programına başlattık. Allah nur içinde yatırsın Alkan Şahin, O dönem Köy hizmetleri müdürüydü. Programda olmamasına rağmen bize bir dozer verdi ve bu yolun yapımına başladık”.
MERHUM AYŞE PİRİM HALAMIZIN TEKLİFİNİ YERİNE GETİRİP YOLU YAPTIK
“Yola başlayıp ta tam bulunduğumuz alana geldiğimizde geçme işimiz zorlaştı. Burada bir serender vardı yola engel durum oluşturuyordu. Bu evin sahibi Ayşe Pirim, Allah rahmet eylesin. Bana dedi ki “Veysel evimin yarısını kes, ama serenderimi yıkma yolu oradan da geçir” dedi. Bende köylüyü topladım hep birlikte karar verdik. Atatürk’ün Yalova’daki yaptığı hatırıma geldi bizde bu serenderi kaydırırız dedik. Bulunduğu yerden iki bucuk metre serenderi bozmadan kaydırarak oraya aldık(şu andaki yerine).Mevcut evin de yarısını hayat bölüm dediğimiz yerden iki odayı keserek bu yolu geçirdik.”
Atacan o dönemde yolun yapımına destek verenler içinde “Allah hepsinden razı olsun. Vesile oldular köy yola kavuştu. Yola her zaman destek olmak lazım. Ne kadar hayra vesile olursak o kadar Allah’ın hoşuna gider. Allah diyor ki,”insanları en hayırlısı insanlara hayırlı işler yapandır.”Bize de Allah nasip etti ve böyle güzel işleri yaptık. O rahmetlilerde bizim hayırlı işler yapmamıza vesile oldular. Onlar engel olsaydılar, bize yardımcı olmasaydılar biz bu işleri yapamazdık.”dedi