İlkbahar ve yaz aylarında insanların kabusu olan sivrisinekler sebep oldukları kaşıntıyla hayatı zehrediyor. Buna karşı piyasada çok fazla sinek ilacı var ama onlar da içerdikleri kimyasallar sebebiyle faydadan çok zarara yol açıyor.
Uzmanlara göre sivrisinek kovucu bu spreylerin çoğunda DEET isimli toksik bir kimyasal bileşen kullanılıyor. Bir nevi tarım ilacı olan bu kimyasal “Körfez Savaşı Sendromu” olarak isimlendirilen gizemli bir hastalığa zemin hazırlıyor. Sinek kovucu spreyler ve böcek ilaçları alerjik reaksiyonlar, nöbetler, küçük çocuklarda kalıcı beyin hasarları, kanser, hafıza ve öğrenme güçlüğüne yol açıyor.
Oysa bu canlıları uzaklaştıran doğal yöntemler var. Yapılan araştırmalara göre sabunlardan çıkan aromalar sinir bozucu böcekler için bir çekim merkezi. Çalışma, bazı sabunların kokusunun sivrisinekleri uzaklaştırdığını gösteriyor.
Bu sonuçlar, sabunlar ve her kişinin benzersiz koku profili arasındaki etkileşimlerin bir sonucu olarak farklı kişiler arasında farklılık gösterdi.
Araştırmacılar, dört farklı marka sabunla yıkanmadan önce ve sonra dört gönüllünün kimyasal kokularını inceledi. Erkek sivrisinekler yalnızca bitki nektarı ile beslenirken, dişiler yalnızca çiftleşmeden sonra kanla beslendiklerinden, araştırma için yalnızca yakın zamanda çiftleşmiş sivrisinekleri kullandılar.
Böcek bilimci David Price, araştırma neticesine göre özellikle içinde hindistan cevizi yağı bulunan sabunları öneriyor. Hatta bu yağın kendisinin kullanılması da sivrisinekleri uzaklaştırabiliyor.
Öte yandan lavanta yağı, karanfil yağı, İdris otu yağı, okaliptüs yağı, ıtır yağı, fesleğen ve biberiye yağının da sivrisinekleri kovduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.