meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Bu 5 besin Alzheimer riskini azaltıyor! Peki hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız?

Unutkanlık ve davranış değişiklikleriyle karakterize olan Alzheimer ölümcül bir özelliğe sahip. Tedavisi olmayan hastalık yaşam tarzı alışkanlıkları ile önlenebiliyor.

SAĞLIK 9.12.2023 11:40:00 0
Bu 5 besin Alzheimer riskini azaltıyor! Peki hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız?

Tedavisi olmayan ve ölümcül bir özellik taşıyan Alzheimer insanların kanserden sonra en çok korktuğu hastalıklardan biri. Bu durumdan korunmak isteyenler için, yakın zamanda yayınlanan yeni bir araştırma ne yemeniz ve ne yememeniz gerektiğini tüm ayrıntılarıyla açıklıyor. 

Çalışmaya göre Akdeniz diyeti, DASH diyeti ve MIND diyeti, bilişsel sağlığı ve işlevi desteklediği yaygın olarak kabul edilen beslenme kalıpları.

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyeti, balık, zeytinyağı, ekmek, tam tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller, kuruyemişler, fasulye ve tohumların yoğun tüketimini gerektiriyor. Bu tarz beslenme makul miktarda süt ürünleri ve kümes hayvanları yemeyi ve minimum düzeyde şeker, kırmızı ve işlenmiş et tüketimini içeriyor. 

DASH DİYETİ

DASH ise bol miktarda meyve, sebze, kuruyemiş, baklagiller ve tam tahıl tüketimini gerektiriyor. Bu beslenmede orta düzeyde kümes hayvanı, balık tüketimi ve minimum düzeyde kırmızı et, şeker, doymuş yağ ve tuz tüketimine izin veriliyor. 

MIND DİYETİ

MIND diyeti de zeytinyağı, balık, meyveler, yeşil sebzeler, kuruyemişler, fasulye ve tam tahılların tüketimini artırmayı içeriyor. 

Peki hangi gıdalar beyin sağlığını destekliyor ve Alzheimer riskini azaltıyor?

Uzmanlara göre bir kişinin hiçbir zaman Alzheimer hastalığına yakalanmayacağını garanti edebilecek tek bir gıda yok. Ancak yine de bazı besinlerin beyni destekleyen bir beslenme düzeni çerçevesinde tüketildiğinde beyin fonksiyonlarını destekleyebildiğini gösteren veriler mevcut.

FINDIK

Fındık özellikle beyinde meydana gelen  Alzheimer hastalığının gelişimiyle doğrudan ilişkili tau fosforilasyonunu azaltarak beyin hücrelerini koruyan fenolik asit içeriyor. Ayrıca beyindeki protein oksidasyonunu ve yağ peroksidasyonunu azaltmaya yardımcı olan quercetin gibi flavonoidler barındırıyor. 

CEVİZ

Ceviz, lignan adı verilen bitki bileşiği açısından zengin olduğu için beyin sağlığını iyileştiriyor. Lignanlar beyin nöronlarının ilerleyici yapı ve fonksiyon kaybının azaltılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarını etkileyen iltihaplanmayı azaltıyor. Araştırmalar, cevizde bulunan omega-3 alfa-linolenik asidin beyinde Alzheimer riskini azaltan anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor. 

SOMON

Somon gibi yağlı balıklar, beyin sağlığını destekleyen besinler olan DHA omega-3 yağ asitleri ve D vitamini açısından zengin. Omega-3'ler beyin de dahil olmak üzere vücuttaki iltihabı azaltıyor, sağlığını ve işlevini iyileştiriyor. 

MEYVELER

Meyveler, beyin sağlığını olumlu yönde etkileyen antosiyaninler içerir. Araştırmacılara göre antosiyaninler beyin dokusunun tahrip olma sürecini yavaşlatarak vücudun serbest radikallerini azaltır. Aynı zamanda antosiyaninler, Alzheimer hastalığının ana nedenlerinden biri olan beyinde birikme eğilimi gösteren tau proteinini de azaltır.

LİFLİ YEŞİL SEBZELER

Lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde beyin sağlığını destekleyen üç temel bileşik bulunuyor: folat, lutein ve filokinon. Özellikle folat, kanda yüksek seviyelerde bulunduğunda Alzheimer riskini artıran bir amino asit olan homosistein seviyelerinin yönetilmesine yardımcı oluyor. 

Öte yandan doymuş yağ açısından zengin gıdaların kesinlikle sınırlandırılması gerekiyor, çünkü bunların beyin sağlığını olumsuz etkilediği ve Alzheimer riskini artırdığı vurgulanıyor. 

Alzheimer hastalığı esas olarak 65 yaş üstü insanları etkiliyor. Uzmanlara göre kişi yaşlandıkça Alzheimer'a yakalanma olasılığı da artıyor. Ancak bazı kişilerde Alzheimer hastalığının erken başlangıcı, 65 yaşından önce, 40 ila 50 yaş civarında görülüyor. 

ALZHEIMER BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dünya çapında yaklaşık 24 milyon insanı etkileyen hastalığın belirtileri evresine göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak ise bellekte kademeli düşüş, düşünme yeteneğinde azalma, karmaşık görevleri yerine getirme yeteneğinin kaybı, dil sorunları, oryantasyon sorunları, davranıştaki ve kişilikteki değişiklikler sayılabilir. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim