Tarih: 30.12.2023 10:49

Bu balıkları haftada 2 kez yemeğe çalışın! Beyni zinde tutuyor!

Facebook Twitter Linked-in

Tüm eylemlerimizin, duygularımızın, çevremizdeki bilgileri nasıl işlediğimizin başladığı yer olan beyin aslında tüm vucüdü etkileyen bir organ. Bu yüzden onun sağlıklı ve zinde olması oldukça önemli. 

Peki beyni nasıl aktif ve sağlıklı tutabiliriz? Yapılan araştırmalar göre bunun 4 yolu var. 

BEYNİN DİNLENMESİNE ÖNCELİK VERİN

Yeterli dinlenme genel sağlığımızın yanı sıra beyin sağlığımız için de gerekli. University College London'da profesör olan Victoria Garfield'e göre gecede ortalama yedi ila dokuz saat uyumak gerekiyor. Garfield uykunun kalitesinin de önemli olduğunu vurguluyor. Bu, beyninizin yenilenmesine yardımcı olan önemli bir faktör. 

SAĞLIKLI GIDALARLA BEYNİ BESLEYİN

Beyninizin iyi çalışması için yiyeceğe ihtiyacı var. Beslenme Psikiyatristi Uma Naidoo'ya göre yaban mersini bu noktada önemli rol oynuyor. Roka ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler de folat içeriği sayesinde kötü ruh halini ortadan kaldırıyor. Ruh halini yükselten başka birçok yiyecek var. Naidoo'nun favorilerinden biri bitter çikolata.

Ayrıca somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıkları, yoğurt, badem ve diğer kuruyemişler gibi fermente gıdaları, keten tohumu ve chia tohumu gibi tohumlar da öneriliyor. 

AZ MİKTARDA KAFEİN TÜKETİN

Kafein dünyada en yaygın kullanılan psikoaktif ilaçlardan biri. Uzmanlar, kahve ve çay gibi kafeinli içeceklerin sağlık açısından çok olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Bunlar kardiyovasküler hastalıklara yardımcı olurken daha düşük Parkinson oranları ile ilişkili. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bu içecekler aynı zamanda uyanmanıza yardımcı olabilir ve odaklanmanızı sağlayabilir.

STRESİ AZALTIN

Stresi azaltmak da beyin sağlığı için oldukça önemli. Psikiyatri alanında klinik doçent olan Dr. Gail Saltz akıl ve beyin sağlığını korumak için her türlü rahatsız edici haberden uzak durulmalı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —