meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Bu insanlar öldüklerine inanıyor! Cotard (Yürüyen Ceset) Sendromu nedir?

Depresyon, anksiyete ve şizofreni gibi psikolojik sağlık sorunlarını duymayan yoktur. Ancak halk arasında pek bilinmeyen ilginç bir ruh hastalığı var.

SAĞLIK 7.10.2023 14:00:00 0
Bu insanlar öldüklerine inanıyor! Cotard (Yürüyen Ceset) Sendromu nedir?

Psikolojik rahatsızlık türleri o kadar fazla ki çoğu insan bazılarını değil bilmek, adını bile duymamış oluyor. Cotard Sendromu da onlardan biri. 

KİŞİ ÖLDÜĞÜNE İNANIYOR

Yürüyen Ceset Sendromu adı da verilen rahatsızlık kişinin öldüğüne, hatta var olmadığına ya da bazen dünyanın var olmadığına inandığı nadir bir nöropsikiyatrik bozukluk olarak tanımlanabilir. 

Cotard sendromlu hastaların hepsi sonsuza kadar Zombi benzeri bir durumda yaşamayı beklemiyor. Aslında çoğu kişi çoktan öldüklerine ya da ölüme çok yaklaştıklarına inanıyor. Cotard Sendromlu bireyler, gerçeklikte ve kendi varoluşlarına dair inançlarda derin bir çarpıklık yaşıyor. 

DÜNYADAN KOPMAYA BAŞLIYORLAR

Fiziksel bir bedene sahip olmadıklarını veya iç organlarını kaybettiklerini inatla iddia edebiliyorlar. Bu benlik algısı aşırı ilgisizliğe, kendini ihmal etmeye ve çevrelerindeki dünyadan kopmaya yol açabiliyor. 

2018 yılında yapılan bir araştırma, bu bozukluk tanısı konan 12 kişinin vakalarını analiz etti ve 12 kişiden sekizinin öldüğüne inandığını ortaya çıkardı. Diğer dördü ise ölmek üzere olduklarına inanıyordu. Öldüğünü iddia eden dört kişiden üçü, solucanların, virüslerin veya böceklerin iç organlarını yediğini söyledi.

JULES COTARD TARAFINDAN KEŞFEDİLDİ

1880 yılında Fransız nörolog ve psikiyatrist Jules Cotard tarafından tanımlanan hastalıkla ilgili bazı örnek vakalar mevcut. Hatta Cotard da beyni, sinirleri, göğsü veya bağırsakları olmadığına ve yalnızca bir deri bir kemik olduğuna inanan bir hastası olduğunu belirtiyor. 

Hastanın öldüğüne ya da ölmek üzere olduğuna dair inancına sıklıkla başka sanrılar da eşlik ediyor. Örneğin Cotard tanısı konan 44 yaşındaki bir adam da duvarlarda örümcekler, süpürgelikler boyunca koşan fareler ve insanların yüzlerinin erimesi gibi halüsinasyonlar görüyordu.

BİR KADIN BEYNİNİN ÇÜRÜDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ

74 yaşındaki hasta da, huzurevindeyken bıçaklandığını bildirdi ve hastane yatağına tabut denildi. 35 yaşındaki Cotard hastası bir kadın ise, beyninin çürüdüğüne inanıyordu ve beyninde solucanların gezindiğini hissedebildiğini bildirdi. Ölmek üzere olduğunu düşünen 50 yaşındaki erkek, kolunun kesildiğini ve parmaklarının öğütüldüğünü iddia etti. Ancak bunların hiçbiri elbette doğru değildi.

"ÖLÜYKEN NEDEN YEMEM GEREKİYOR?"

Sendromu yaşayan kişiler düşüncelerine o derece bağlıydı ki yaşadıklarına dair deliller veya mantık bile olsa, başka türlü ikna edilemiyorlardu. Hatta bakıcılar Cotard'ın hastalarından birine yemek yemesini söylediğinde hasta şu soruyu sordu: "Zaten ölüyken neden yemek yemem gerekiyor?" 

Uzmanlara göre çok nadir de olsa Cotard sanrısı şizofreninin bir belirtisi olabilir. 2018 araştırmasındaki 12 hastanın ikisinde de şizofreni vardı.  Ancak çalışma aynı zamanda çeşitli nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların da sendromla ilişkili olduğunu buldu. 

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Semptomlar ne kadar yıkıcı olsa da Cotard'ın tedavisi mümkün. Altta yatan herhangi bir nörolojik veya psikiyatrik bozukluk psikoterapi, farmasötikler veya iki yaklaşımın bir kombinasyonu ile tedavi edilebiliyor. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim