Tarih: 26.08.2023 13:17

Bu Vitamini Gebelikte Mutlaka Almalısınız!

Facebook Twitter Linked-in

Karaciğer, cilt, saç, göz ve sinir sistemi sağlığına katkıda bulunan B9 Vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için yiyecekleri  yakıta dönüştürmesine yardımcı olan sekiz B vitamininden biri.

FAZLASI İDRAR VE DIŞKIYLA ATILIYOR

Suda çözünebilen B9 vitamini, vücutta hızla parçalanıyor ve fazlası idrar veya dışkıyla atılıyor. Yani vücudunuzda toksik seviyelere ulaşma olasılığı oldukça düşük. Ancak diğer yandan idrarla atılması vücudunuzda yeterli B9 seviyesini korumayı ve takviye olmadan önerilen günlük miktarı karşılamayı daha da zorlaştırabilir.

Folat veya folik asit olarak bilinen B9 vitamini vücudun sağlıklı yeni hücreler üretmesine yardımcı olur, birçok fonksiyonunu destekler ve sağlık sorunlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Üreme sağlığı açısından da kritik öneme sahip.

HAMİLE KADINLAR İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Hamile kadınların sağlıklı fetal gelişimi desteklemek için folik asit takviyesi alması oldukça önemli. Araştırmalar, gebelikten önce ve hamileliğin ilk üç ayında folik asit takviyesi alan kadınların, nöral tüp defekti olan çocuk sahibi olma riskini yüzde 40 ila 80 oranında azaltabildiğini gösteriyor. Folik asidin otizm riskinin azalması, dil gelişiminde ciddi gecikmeler ve duygusal sorunlarla da ilişkili olabileceğini gösteren başka araştırmalar da mevcut. 

B9 vitamini, depresyon ve hafıza kaybının önlenmesinden veya tedavisinden, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara kadar daha geniş faydalara da sahip. 

KALP SAĞLIĞI

Doktorlar, atardamarları sertleştirebilen proteinler oluşturan bir kimyasal olan homosisteinin kandaki yüksek düzeylerini azaltmak için B9 reçete edebiliyor. Hem yüksek hem de düşük homosistein seviyeleri kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. 

BİLİŞSEL YETENEK

Folik asit takviyesi, normalden daha hızlı bilişsel gerileme yaşayan yaşlı yetişkinlerde hafıza ve düşünme becerilerini geliştirebilir. Bir çalışma da B9 vitamini eksikliği ile Alzheimer hastalığı riskinin artması arasında olası bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. .

KARACİĞER HASTALIĞI

Yağlı karaciğer hastalığının agresif bir formu olan NASH, ciddi karaciğer hasarına neden olabiliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, B12 ve folik asit içeren gıdaların bir kombinasyonunu yemenin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını, karaciğer fibrozunu ve iltihabını tersine çevirdiğini ortaya koyuyor. 

İŞİTME

Yapılan bir çalışma, folik asit takviyelerinin, düşük folat ve yüksek homosistein düzeylerine sahip yaşlı yetişkinlerde yaşa bağlı işitme kaybını yavaşlatabileceğini gösteriyor. 

HANGİ GIDALARDA FOLİK ASİT VAR? 

Folik asit çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunuyor:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —