Tarih: 27.02.2023 16:58

Bulaşık Makinesi Kullanımında Yapılan Ölümcül Hatalar!

Facebook Twitter Linked-in

Slovenya'da yapılan araştırmaya göre bulaşık makinesinde yemek artıklarından kalan patojenler ölümcül olabilir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan bu durumda en çok dikkat çeken detay bulaşık makinesine konulan tabak, çanak çömlek ve çatal bıçakların yıkandıktan sonra temizlendiği ve mikropların yok edildği konusudur.

Ancak mikrobiyologlar durumun böyle olmadığını yıllar içinde yaptıkları araştırmalar sonucu ortaya koydular. “Applied and Environmental Microbiology” dergisindeki bir araştırmaya göre hayatta kalma uzmanı bu organizmalar tam da bulaşık makinesini yaşam alanı olarak seçtiklerini ortaya koydu. 

Kopenhag Üniversitesi’nden Prem Krishnan Raghupathi başkanlığındaki ekip, ev ortamındaki en zor koşullara hangi canlıların dayanabileceğini inceledi. Buna ek olarak, mikrobiyologlar 24 bulaşık makinesinden örnekler aldı – araştırmacıların şimdiye kadar bildiği hangi mantarların bulaşık makinelerinde yaşadığıydı ancak bu ortamda hangi bakterilerin yaşadığı bilinmiyordu.

 BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR!

Araştırma neticesinde, özellikle de dayanıklılığı ile tanınan Pseudomonas, Escherichia ve Acinetobacter gibi bakteri cinslerini tespit ettiler. Bu bakteriler çoğunlukla zararsızdır, ancak bazıları zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlar için tehlikeli olabilirler.

Yeni bulaşık makinelerinde önce Candida mayası ilk kolonilerini oluşturdu; daha sonra -özellikle bağışıklık yetersizliğinde kanda mantar enfeksiyonunu tetikleyebilen- Cryptococcus ve Rhodotorula cinsi mayalar bu kolonilere katıldı. Her üç makinede de araştırmacılar, patojenik mantar olan Exophiala ve Aureobasidium’u buldular.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR!

Yapılan araştırmalar sonucunda Bulaşık makinesinde yer alan lastik contanın yemek artıklarını biriktirerek ölümcül kanser hastalıklarına sebebiyet verdiği açıklandı. Uzmanlar bulaşık makinesinde yer alan o lastik contanın şiddetle yıkanmasını tavsiye ediyorlar. 

ALERJİYE YOL AÇIYOR

Aynı araştırma, bulaşıkların makinede yıkanmasının çocuklarda alerjiye yol açabileceği konusunda da iddialarda bulunuyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —