Tarih: 06.08.2023 13:35

"Bunu İçmeden Ayılamıyorum" Diyenlere İyi Haber!

Facebook Twitter Linked-in

Güzel, güçlü bir fincan espresso, sabahları sizi uyandırmada oldukça etkili. Ancak bu içeceğin başka bir faydası daha var. Bilim insanlarına göre espresso Alzheimer'a neden olan protein düğümlerini temizlemek için de iyi olabilir.

Araştırmacılar iki problemli protein üzerinde yoğunlaştı: tau ve beta-amiloid. Bu bileşikler, arızalandıklarında, beyin işlevini bozan ve Alzheimer ile ilişkili bilişsel gerilemeye yol açan plaklara ve düğümlere neden olmaktan sorumlu.

ALZHEIMER'A KARŞI ÇOK FAZLA ÇALIŞMA VAR

Hastalıkla savaşmaya çalışırken, tau ve beta-amiloidin beyinde birikmesini engellemeye yönelik pek çok araştırma var. Örneğin beyindeki amiloidi azaltarak Alzheimer semptomlarını iyileştirmesi amaçlanan bir ilacın 2022'de başarısız bir testinden sonra, farklı bir ilaç üzerinde daha yakın tarihli bir Faz 3 klinik denemesi umut vaat etti. İtalya'daki Verona Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre ise aslında bu hastalığın çözümü bir fincan espresso kadar basit olabilir. 

ESPRESSO BEYNİ NASIL ETKİLEDİ?

Çalışmada, hem eksiksiz bir espresso özü hem de kafein, trigonellin, genistein ve teobromin gibi içecekten izole edilen çeşitli bileşikler, fibriller olarak bilinen tau protein yumaklarıyla nasıl etkileşime girdiklerini görmek için test edildi. Kafein ve flavonoid olarak bilinen bir antioksidan olan genisteinin, fibriller olarak bilinen tau protein kümelerinin uzun zincirler oluşturmasını engellediği bulundu. Bu da, beyin fonksiyonlarını bozan daha büyük çarşaflara dönüşmelerini engelledi. Ayrıca fibrilleri toksik olmayan hale getirdi ve tohum gibi hareket etme ve diğer hücrelere yayılma yeteneklerini ortadan kaldırdı.

UZMANLARA GÖRE SADECE ESPRESSO YETER 

Kafein ve genistein fibrilleri kısa tutma yeteneğine sahipken, tam espresso özü tau üzerinde en büyük etkiye sahipti. Kahvedeki bileşiklerin birçoğu kan-beyin bariyerini geçebildiğinden, araştırmacılar sadece espresso içmenin çalışmada görülen faydalardan bazılarını sağlayabileceğine inanıyor. 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —