Can Atalay tahliye edildi mi, edilecek mi?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın bugünkü ifadeleri sonrası gözler Can Atalay haberleri ve son dakika gelişmelerine çevrildi.

AKTUEL 14.09.2023 15:52:00 0
Can Atalay tahliye edildi mi, edilecek mi?

CAN ATALAY TAHLİYE EDİLDİ Mİ?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Davasından tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili açıklamalarda bulundu. Erkan Baş, "1 Ekim'e kadar Anayasa Mahkemesi'nin kararını vermesini bekliyoruz. 1 Ekim'de Meclis yeniden açıldığında eğer Can (Atalay) tahliye edilmemiş olursa biz o Meclis'e gitmeyiz. Biz o gün Hatay halkının yanına gideriz.' Yürüyelim Ankara'ya' derlerse başlarız Ankara'ya kadar yürümeye" dedi. Öte yandan Atalay'ın tutukluğu halen sürüyor. Can Atalay, 25 Nisan 2022'den bu yana Marmara Cezaevinde bulunuyor. Tahliye edilip edilmeyeceği konusu ise hâlâ net değil.

Can Atalay tahliye edildi mi, edilecek mi, milletvekili oldu mu? Can Atalay haberleri ve son dakika gelişmeleri!

CAN ATALAY MİLLETVEKİLİ OLDU MU?

14 Mayıs seçimlerinde TİP listelerinden Hatay milletvekili adayı olarak gösterilen Can Atalay, TİP'in Hatay'da yüzde 8,76 oy almasıyla vekil çıkarak Meclis'e girmeye hak kazandı. Ancak hakkında tutukluluk kararı bulunan Can Atalay 25 Nisan 2022'den bu yana Marmara Cezaevinde bulunuyor ve henüz tahliye edilmedi.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN 'CAN ATALAY' AÇIKLAMASI

Bakan Tunç, Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay ile ilgili, "Seçimden önce başlamış bir soruşturma ve anayasanın 14. maddesindeki durumlar nedeniyle Yargıtay'ın böyle bir kararı söz konusu" ifadelerini kullandı. "Anayasanın maddesinin bir fıkrasını okuyup diğerini okumayınca farklı yorumlar ortaya çıkıyor. Atalay, Gezi Davası'ndan yargılanan bir kişi. 18 yıl ceza aldı. Cezası kesinleşmedi. Yargıtay süreci devam ediyor.

Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik hükümeti cebir ve şiddet yoluyla ortadan kaldırmaya yönelik bir suçlama söz konusu. Seçimden önce başlayan ve devam eden bir dava var. Anayasamızın 83. maddesi seçimden önce başlaması kaydıyla 14. maddesindeki durumları dokunulmazlık haricinde gösteriyor.

Bunun takdirini yapacak olan yargı. Dava Yargıtay'da devam ediyor. Bu konuda sanık avukatları başvuruda bulundular. Yargıtay karar verdi, bu Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlar kapsamında değerlendirilmesi gereken bir husus ve seçimden önce başlamış soruşturma ve dava söz konusu. Burada takdir yargının. Karar verecek olan Adalet Bakanlığı olarak biz değiliz."

"CAN ATALAY TAHLİYE EDİLMEZSE MECLİS AÇILDIĞINDA MECLİS'E GİTMEYİZ"

Burada fiilen sorunları çözerken şunun unutulmasına izin veremeyiz. Bu, bir kere Türkiye'deki genel adalet tartışmasının bir başlığı. İktidar, yargıyı sopaya çevirmiş durumda, istediği gibi kullanıyor. Can Atalay tartışması, bu adalet tartışmasının bir parçasıdır. Can Atalay tartışması bizim açımızdan Gezi davasının bir parçasıdır. Gezi davasındaki hukuksuzluklara karşı bir mücadeledir aynı zamanda Can'ın özgürlüğü için verdiğimiz mücadele. Bizim bunu kabul etmemiz, sineye çekmemiz, dur bakalım bekleyelim dememiz asla ve asla mümkün değil. 1 Ekim'e kadar Anayasa Mahkemesi'nin kararını vermesini bekliyoruz. 1 Ekim'de Meclis yeniden açıldığında eğer Can tahliye edilmemiş olursa biz o Meclis'e gitmeyiz.

"ANKARA'YA YÜRÜYELİM DERLERSE BAŞLARIZ"

Biz o gün Hatay halkının yanına gideriz. Deriz ki Meclis'in yeni yasama dönemi başlıyor, sizin milletvekiliniz cezaevinde haksız hukuksuz bir biçimde esir tutuluyor. Orada Hatay halkı bize ne görev verirse biz onu yaparız. 'Burada oturun' derlerse onlarla birlikte orada otururuz. 'Yürüyelim Ankara'ya' derlerse başlarız Ankara'ya kadar yürümeye. Can'ı çıkartana kadar da asla sesimizi kesmeyiz. Bu konunun unutulmasına, üzerinin kapatılmasına, alışılmasına izin vermeyiz.

"1 EKİM'DE HATAY'DA OLACAĞIZ"

Ben Hatay halkının öfkesinin her geçen gün arttığını kendi gözlemlerimle de görüyorum. İnsanların hayatları mahvolmuş durumda. Her gün bir haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe uğruyorlar. Bunun karşısında mücadele etsin diye görevlendirdikleri milletvekili de aynı biçimde esir tutuluyor. Artık daha ne bekleyeceğiz Hatay halkından? Hatay halkı yapması gereken her şeyi yaptı. Onlarla birlikte 1 Ekim itibarıyla üzerimize düşen neyse hep beraber yapmaya hazırız. 1 Ekim'de Hatay'da olacağız. Umuyorum Can tahliye olur ve onunla beraber Hatay'da oluruz. Olmadı mı bu mücadele oradan yükselerek devam edecek."


Anahtar Kelimeler: Atalay tahliye edildi edilecek ?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.4° / 12.2°

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor

Türk İş 1 Mayıs’ı Bursa’da Kutlayacak