Tarih: 25.01.2023 17:55

Cariye Ne Demek (İslam’da Cariye İle Nikâhsız İlişki)

Facebook Twitter Linked-in

Cariye ne demek, cariye kadın köle demektir. Savaş sırasında orda olan düşman tarafından esir edilen kız ve kadınlardır. İnsanın en doğal hakkı olan hürriyet hakkı, savaş dönemlerinde elinden alınmıştır. İslam gelmeden önce de kölelik cariyelik vardı. Eğer köleleri savaş yerinde bıraksalar idi İslam himayesi altına almasa idi onlar tekrar kendi içinde gruplaşacaklardı ve cariyelere saldırı kaçınılmaz olacaktır. İslam’ın gelmesi ile kölelikten hürriyete geçiş dönemi başlamıştır. İslam dini kula kulluğu kaldırıp yalnız Allah’a kulluk olduğunu anlatır. Cariyeler ticari bir eşya gibi alınıp satılırlardı.

İslamiyet’te cariyeler ev halkından biri gibi görülürdü. Cariyeler ev işlerinde hizmet işlerinde görev yaparlardı, evin hanımından sonra sorumlu olan kadındır. İslamiyet cariyelerin ve kölelerin haklarının korunmasında hükümler getirmiştir. Elinin altında olan cariye ve kölelere yediğinden yeme giydiğinden giydirme kuralı getirmiştir. İslamiyet’te köle ve cariyeleri azat ettirmek en büyük hayırlar arasındadır. Hizmetçi statüsünde birde eş statüsünde cariyeler vardı.

Cariyelerin sayısı o dönemlerde fazla idi ve  İslam’ın himayesinde cariyelerin hakları korunmuştur. İslam dini köle azat etmeye davet ediyor. Osmanlı döneminde de kölelik hakları korunmuştur. Günümüzde cariyelik tarihi bir olay olarak anılmaktadır.

Cariye İle İlişki Caiz Midir Diyanet

Cariye ile ilişki caiz midir Diyanet, İslam hukukuna göre cariyelik caizdir. Cariyenin olması demek Onun hakkının isteklerinin olmadığı anlamına gelmez kendisinden sadece cinsel manada faydalanılan kişi demek değildir. Cariye azat edildikten sonra  nikah kıyıldığında cariye artık cariye olmaktan çıkar efendisinin hanımı hükmünde olur. Cariyelik günümüzde hiçbir şekilde uygulanmamaktadır.

İslam’da Cariye İle Nikâhsız İlişki

İslam’da cariye ile nikâhsız ilişki, cariyelerin  bir kısmı hanım konumunda olan evde hanımından sonra söz sahibi olanlar, bir kısmı da evde evin hanımlarına hizmet işlerine yardım eden cariyelerdi. İslam dininde cariyeler hiç  bir şeye zorlanmaz, cariyeler aşağılanmaz onları evlendirilmesi aile kurması için yardımcı olunurdu. Cariyeler nikah kıyıldığında özgür olur. Peygamber efendimiz (s.a.v)’in Mariye adında cariyesi vardı ondan oğlu İbrahim dünyaya gelmiştir.

Kuranda Geçen Cariye Ne Demek

Kuranda geçen cariye ne demek, cariye kelimesi Kuran’da Nur, Bakara, Nisa, Ahzab ve Mearic surelerindeki ayetlerde geçmektedir. Cariye kadın köle demektir. Köle ve cariye arasında bir fark yoktur ikisi de köledir. Cariyeler İslam hukukunun köleler için tespit ettiği şartlara sahiptir. Kuran cariyeleri evlendirmeye, aile hayatı kurmaya teşvik eder. Bu konuda Nur suresinde 32. Ayette şöyle buyrulmaktadır, ”Cariyelerinizden evlenmeye uygun olanları evlendirin; eğer onlar fakir iseler de, Allah onları fazlu ihsanı ile zenginleştirir.”  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —