Rize'nin çay üretiminde önemli bir yere sahip olduğu Doğu bölgesinde geçen yıl 16 Mayıs'ta çay bahçelerine giren çay üreticileri, bu yıl havaların olumsuz seyretmesi nedeniyle bahçelere geç girmeye başladı. Ancak sahil kesimlerinde çay üreticileri, Doğu bölgesinde hasat başladıktan sonra ilk sürgünleri toplamaya başladı.
Havaların uygun olmaması sebebiyle bu yıl çay sezonu 10 Mayıs tarihinde açıldı ve doğu bölgelerinde çay üreticileri hasatlarını sürdürürken, hava şartlarının iyileşmesiyle birlikte sahil kesimlerinde çay bahçelerine girmeye başladı. Özel sektörde ise Cuma günü itibarıyla yaş çay alımlarına başlanmasıyla birlikte çay taban fiyatında düşüş yaşanmadığı belirtiliyor.
Bu hafta yoğunluk başlayacak
Son günlerde sıcak havaların etkisiyle gece sıcaklıklarının 12 derecenin altına düşmemesi, çay bitkisinin hızlı bir şekilde gelişmesini sağladı. Sahil kesimlerindeki çay üreticileri, çay bahçelerine girerek hasada başladı. Çaykur günlük yaş çay alımlarını 3 bin ton seviyesine kadar çıkartırken, özel sektör firmaları da faaliyetlerine başladı. Peşin para ödeyen bazı özel sektörlerin yanı sıra, bazı firmalar haftalık ödemelerle yaş çay alımına başladı.
Ton fiyatı yükseldi
Bölgeye yoğun olarak gelen bazı ülkeler ve bölgelerden gelen çay işçileri, geçtiğimiz yıllara göre ton başına ödenen ücretlerde yükselme kaydetti. Önceki yıllarda 1.500 ila 2.000 TL arasında değişen ton işi fiyatları, bu yıl artış gösterdi. Birçok bölgede ton başı çay hasadı yapan işçiler, günlük 3.000 TL'ye kadar çay hasadı yapmaya başladı. Rize Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, çay hasadının yerli işçiler tarafından yapılmasını talep etti. Ziraat Odası ve Ticaret Borsası Başkanları, üreticilerin kendi ürünlerini kendilerinin hasat etmesi gerektiğini belirterek, 'Her üretici günlük 500 kilograma yakın çay hasadı yapabilir.
HABER: HÜSEYİN TAYYİP ALTUN