Çay İçeyim Derken Kanser Olmayın!

Çay demlemek kültürümüzde bir sanattır ve bazı sanatçılar tarafından demlenen çayın tadı bambaşka olur. Ancak çayın tadı ve rengi kadar sağlığa etkisini de bilmemiz gerekiyor.

SAĞLIK 25.06.2023 15:26:01 0
Çay İçeyim Derken Kanser Olmayın!
Çay içeyim derken kanser olmayın! Böyle demlediğinizde... - Resim: 1

Severek tükettiğimiz ve kahvaltılardan gece sohbetlerine tüm gün içilen çayı yanlış demlemek sağlığımıza zarar veriyor. Çayın yanlış demlenmesi yalnızca tadının acı ya da kötü olmasına yol açmıyor, ayı amanda kanser riskini de ortaya çıkarıyor. Pek çok hastalığa sebep olan yanlış çay demleme adımları ve doğru yöntemler şu şekilde:

Çay içeyim derken kanser olmayın! Böyle demlediğinizde... - Resim: 2

Ocakta beklememeli: Çayı demlendikten sonra ocakta bekletilmesi sürekli olarak ısınmasına yol açacaktır. Sürekli ısınan çay içerisinde aşırı ısıya maruz kalmasından dolayı kanserojen madde oluşumu yayılmaya başlar. Sürekli ısınan çayı bu şekilde alıp içmek de ham tadı acı hem de sağlığa zarar veren bir tüketim tekniğidir. 

Çay içeyim derken kanser olmayın! Böyle demlediğinizde... - Resim: 3

Çayı kaynar su ile demlemeyin: Çayın kaynar su ile demlenmesi de kanser riskini ortaya çıkaran bir başka durum. Çayın içerisine eklenecek olan suyun kaynama noktasına ulaşmamış olması gerekiyor. Kaynar suyun çayı demlemek için kullanılması ve ardından demlenme esnasında ısınmaya devam etmesi sağlık açısından fazlasıyla riskli. 

Çay içeyim derken kanser olmayın! Böyle demlediğinizde... - Resim: 4

Çayı direkt bardağa dökmeyin: Bardaklara özellikle aşırı ısınmış çayın direkt olarak dökülmesi bakteri oluşumuna neden oluyor. Çayın daha sağlıklı olması için çayı dökeceğiniz bardağı önce kaynar su ile ısıtmanız gerekiyor. Çalkalanan bardaktaki suyu döküp çayı sonrasında doldurun. Bu ayrıca bardağın çatlamamasını sağlayacaktır. 

Çay içeyim derken kanser olmayın! Böyle demlediğinizde... - Resim: 5

Demliğe çayı koymak için bekleyin: Çay hazırlarken yapılan hatalardan biri de çay suyunun uygun sıcaklığa gelmesini beklemeden üst demliğe yaprak çayların eklenmesidir. Bu durum çay yapraklarının rutubet çekmesine ve yine sağlığınızı tehdit etmesine yol açar. 

Çay içeyim derken kanser olmayın! Böyle demlediğinizde... - Resim: 6

Çayı çok bekletmeyin: Çay hazırlandıktan sonra demlerin çökmesi ve çayın kendine gelmesi için bir süre beklenir. Bu bekleme esnasında ise çay sürekli olarak ısıya maruz kalır. Bu durum da yine yüksek ısıya maruz kalmasından dolayı kanser riskini ortaya çıkarır. Çayın demlenmesi ve kendine gelmesi için 5-6 dakika yeterli olacaktır.