Tarih: 16.12.2023 11:16

Çayı çok seviyorsanız dikkat! Yemeklerden sonra sakın bunu yapmayın!

Facebook Twitter Linked-in

Türk toplumunda yemekten sonra çay içme alışkanlığı oldukça yaygındır. Ancak uzmanlar, yemekten hemen sonra içilen çayın bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor.

DEMİR EKSİKLİĞİNE YOL AÇABİLİR

Yemeklerden sonra içilen çayın demir emilimini azalttığı ve demir eksikliğine yol açabileceği belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, yemekten 1 saat sonra içilen çayın demir emilimini yüzde 40 oranında azalttığı tespit edilmiş. Bu nedenle, yemekten sonra çay içmek gerekiyorsa, en az 1 saat sonra içilmesi tavsiye ediliyor.

YEMEK BORUSUNA ZARAR VEREBİLİR

Çayın çok sıcak içilmesi halinde yemek borusuna zarar verebileceği ifade ediliyor. Uzun vadede yemek borusu kanserine kadar gidebilen bu durum karşısında çayı çok sıcak bir şekilde tüketmemek gerekiyor. Çayın ideal içileceği sıcaklık 60-70 derece arasındadır.

ÇAY İÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ

Çayın sağlığa faydalı olabilmesi için tüketilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir:

⦁ Çay, yemeklerden sonra 1 saat sonra içilmelidir.
⦁ Çay, çok sıcak olmamalıdır.
⦁ Çay, aşırı miktarda tüketilmemelidir.

ÇAYIN FAYDALARI NELER?

Çayın düzenli olarak tüketildiğinde de bazı yararları olduğu göz ardı edilemez. İçerisindeki antioksidan özelliği sayesinde insan vücudunda pek çok olumlu yararı olan çayın bazı yararları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kalp sağlığına yarar sağlar. Yapılan araştırmalara göre günde üç bardak siyah çay tüketiminde kalp hastalığı gelişimi yüzde 11 oranında azalıyor.
  2. Bağırsak hastalığına iyi geliyor. Bunun yanı sıra siyah çay içinde bulunan polifenoller iyi bakterilerin büyümesini teşvik ediyor. Başta salmonella gibi kötü bakterilerin büyümesini engelleyen siyah çay, sağlıklı bağırsak dengesini korumaya yardımcı oluyor.
  3. Kan şekeri seviyesini düşürebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda siyah çayın insülin seviyesini 15 kattan fazla artığını gösteriyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —