Tarih: 06.03.2025 10:00

Çayla Kitap Projesinin 5’inci Buluşması Rize’de Gençlerle Gerçekleşti

Facebook Twitter Linked-in

Rize Valiliği’nin öncülüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle sürdürülen “Çayla Kitap” projesinin 5’inci etkinliği, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un unutulmaz eseri Toprak Ana ile gençleri buluşturdu. İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kamu kurumlarının yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Vali Baydaş: “Aytmatov’un Anlatımı Yeni Kapılar Açacak”

Etkinlikte konuşan Vali İhsan Selim Baydaş, projenin gençlere her ay farklı bir eser ve yazar tanıtmayı amaçladığını belirterek, Toprak Ana’nın Aytmatov’un en dokunaklı eserlerinden biri olduğunu söyledi. Baydaş, “Bu kitabı okurken duygulanmamak elde değil. Aytmatov’un hayatını anlattığı giriş bölümü, onun dünyasına dair ipuçları sunuyor. Bu eser, belki de sizi Beyaz Gemi ya da Gün Olur Asra Bedel gibi diğer başyapıtlarını keşfetmeye yöneltecek. Onun üslubunu tanıdığınızda, başka neler yazdığını merak edeceğinize eminiz. Bu kitap, gençlerimiz için yeni bir ufuk açabilir ve ömür boyu unutulmayacak bir iz bırakabilir” dedi.

Gençlerin kitaplarla dolu bir salonda bir araya gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Baydaş, “Birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz, ama en çok sevdiğimiz an, gençlerin elinde kitaplarla buluştuğu bu anlar” diye ekledi.

Başkan Metin: “Her Kitap Yeni Bir Bakış Açar”

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise kitap okumanın bireyin düşünce dünyasını zenginleştirdiğini ifade etti. Metin, “Kitaplar, kelime dağarcığınızı fark ettirmeden genişletir. Romanlardaki kelimeler, o dönemin ruhunu ve mekanını yansıtır. Her kelime, ona yüklediğiniz anlamlarla can bulur. Okudukça öğrendiğiniz her yeni kavram, sizi daha derin bir algıya taşır. İnsanları, doğayı ve çevrenizi bambaşka bir gözle görmeye başlarsınız” şeklinde konuştu.

Tahlil ve Yarışma ile Dolu Dolu Bir Program

Etkinlikte, Din Kültürü Öğretmeni Ubeydullah Öz tarafından Toprak Ana kitabına dair bir tahlil sunuldu. Programın devamında ise öğrenciler, okudukları kitaba ilişkin soruları Kahoot uygulaması üzerinden yanıtlayarak keyifli bir yarışmaya katıldı. Çevrim içi yarışmada dereceye giren ilk beş öğrenciye, Vali Baydaş ve protokol üyeleri tarafından kitap hediye çekleri verildi.

Umre Ödüllü Yarışma Müjdesi

İl Müftüsü Naci Çakmakçı, programda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği Umre Ödüllü Bilgi Yarışması’nı duyurdu. Çakmakçı, “Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yarışmamızda 99 Soruda Peygamberimiz ve Temel Dini Bilgiler kitapları yer alıyor. Türkiye genelinde ilk 80’e girenleri umreye göndereceğiz. Lise kategorisinde ise ilk 10’a girenlere 3.000 TL ödül verilecek. Ayrıntılar için https://yarisma.diyanet.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz” dedi.

Rize’de gençleri kitapla buluşturmayı hedefleyen “Çayla Kitap” projesi, edebiyat ve kültür dolu etkinliklerle yoluna devam ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —