Kahramanmaraş ve 10 ilde meydana gelen depremlerin ardından Adıyaman'ın ilçeleri vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Vatandaşlar, Çelikhan ilçesinin hangi bölgesinin depremden etkilendiğini ve hangi şehre bağlı olduğunu soruy
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından Adıyaman'da da birçok artçı sarsıntı oluştu. Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi merak edildi. Peki, Çelikhan merkez nerede? Çelikhan ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Çelikhan ilçesi hangi ile bağlı? İşte detaylar haberimizde...
Çelikhan, Adıyaman ilinin bir ilçesidir.
Nüfus: 16,065
Yüzölçümü: 584 km² (225 mil²)
Adıyaman'da yer alan Çelikhan ilçesinin nüfusu 16,065'tir.
Çelikhan, Adıyaman ilinin bir ilçesidir.
Çelikhan ilçesi, doğuda Sincik ilçesi, batısında Malatya'nın Doğanşehir ilçesi, güneyinde Adıyaman il merkezi, kuzeyinde Malatya ili Yeşilyurt ilçesi ile çevrilidir. İlçeye bağlı 1 kasaba ile 20 köy bulunmaktadır. İlçe ve köylerin yerleşim yerleri genellikle dağlık ve engebelidir.
Çelikhan İlçesi Adıyaman'a 56, Malatya'ya 45km'dir.
Malatya-Adıyaman arasında bulunan Güneydoğu Toroslar'ın devamı olan yüksek dağların arasın da kurulmuş bir ilçedir. Rakımı, ilçe merkezi 1388 metredir. İlçenin yapısı dağlık ve engebelidir.
İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışları kar yağışlı ve soğuk yazları ise sıcak ve kuraktır. Ancak rakım yüksek olduğundan yaz aylarında Adıyaman il ve ilçelerine nazaran oldukça serindir. ilçenin yüksek dağı Akdağ olup rakımı 2700 m yüksekliktedir. En önemli akarsuları Bulam ve Abdulharap çayıdır. Abdulharap çayı üzerin de Çat barajı kurulmuştur.
Ekonomi
İlçe halkının geçim kaynağı çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak arazi yapısının dağlık ve engebeli olmasından dolayı tarıma elverişli alanlar oldukça sınırlıdır. İlçenin toplam 44.200 dekarlık tarım alanı mevcuttur. Bu miktarın 30.000 dekarlık alanında tütün, 3.000 dekarlık alanında hububat, 1.600 dekarlık alanında meyve, 3.800 dekarlık alanında bağ ve 500 dekarlık alanında ise sebze tarımı yapılmaktadır. Yetiştirilen bahçe bitkileri arasında elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, erik, ceviz gibi meyveleri saymak mümkündür. Bununla birlikte tarıma teşvik amacıyla 'Havza Projesi' çerçevesinde 1999 yılında 150.000 adet Amerikan asma anacı, 9.000 adet fıstık, kiraz, elma, şeftali, kayısı ve zeytin fidanı, 2000 yılında 2.000 adet ceviz fidanı, 20.000 adet Amerikan asma anacı ve 300 kg fiğ tohumu dağıtılmıştır.
İlçede her ne kadar geçmişe oranla azalma görülse de kısmen de olsa geçimini hayvancılıkla sağlayan aileler bulunmaktadır. Tarıma imkân tanımayan alanlarda özellikle de ilçenin dağlık köylerinde koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra ilçede besicilik ve süt inekçiliği de yapılmaktadır. Son yıllarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın desteğiyle özellikle süt inekçiliği ve son zamanlarda kiraz yetiştiriciliğine önem verilmektedir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yanı sıra arıcılık alanında da ciddi manada bir gelişme gözlenmektedir. İlçede halen 6.000 adet çerçeveli fenni kovan mevcuttur. Bu kovanlardan ortalama kovan başına 15 kg verim elde edilmektedir. Bu da, ilçenin nüfusu göz önünde bulundurulduğunda, hiç de küçümsenmeyecek bir miktardır. Ayrıca üretilen balın floranın açısından zengin olması kaliteyi arttırmakta, elde edilen bal piyasa içerisinde değer kazanmaktadır. Bu vesile ile ilçede her yıl düzenli olarak 'Bal Festivali' düzenlemekte, düzenlenen festivalin ilçe tanıtımında büyük rolü bulunmaktadır.