Tarih: 26.02.2023 11:14
Çiçekler Ne Zaman Sulanmalı? Hangi Çiçeğe Ne Kadar Su Verilmeli?
Evlerde balkonlarını ve bahçeleri süsleyen çiçeklerin bakımını yaparken dikkat etmemiz gereken bazı detaylar bulunuyor. Özellikle çiçeklerin bakımını yaparken koyacağınız toprağın kalitesi, suyun kalitesi çok önemlidir. Bitki yetiştirirken en çok yapılan hatalardan biri yanlış sulamadır. Saksıda çiçek yetiştirirken mineral toprak yerine torf topraklar tercih edilmelidir. Çiçek yetiştirirken yeterli ve zamanında su verilmediğinde bitkide bazen solma başlar ve büyüme yavaşlar. Çiçekleri dökülmeye ve yaprakların alt kısmında kahverengi oluşmaya başlar. Diğer bir yandan yetiştirdiğiniz çiçeğe fazla su verdiğinizde yeni açan sürgünler daha büyük fakat yüksek çok su içerikleri nedeniyle daha yumuşak ve bitki de beklenenden daha uzun olur. Çiçeklerin ömrünü uzatmak için hangi suyla suladığınız çok önemlidir. İşte bilmeniz gereken diğer detaylar:
ÇİÇEKLER NASIL SULANMALI?
- Bitkiyi suya ne zaman ihtiyacı olduğunu doğru belirleyip uygun bir şekilde vermek gerekir.
- Çiçeklerin ne zaman sulama yapılacağını belirleyebilen bazı aletler (tansiyometre) kullanılabilir.
- Bitkiyi yetiştirirken seçeceğiniz saksı ve saksının iyi bir drenaj bölünün olması çok önemlidir.
- Saksıda ektiğiniz çiçeği yetiştirirken kök kısmının iyi sulanması ve yaklaşık 300 ml suyla sulanması gerekir.
- Verilen su miktarı ve sıklığı saksının büyüklüğüne saksının rengine, bulunduğu kök ortamına ve çevre şartlarına göre değişkenlik gösterebilir.
- En önemli faktörlerde biri çiçeği yetiştirdiğiniz hava şartlarıdır.
- Genelde ev ortamında yetiştirilen çiçekler yazın sıcak havalarda daha çok suya ihtiyaç duyar.
- Kışın ise havaların soğumasıyla birlikte daha az suya ihtiyaç duyarlar. Eğer doğalgazlı bir evde çiçek yetiştiriyorsanız hava kuru olduğundan dolayı bazı çiçekler yaz mevsiminde olduğu gibi sulanması gerekir.
ÇİÇEKLER SU VERMEDEN NE KADAR SÜRE DAYANIR?
- Evde yetiştirdiğiniz bitkileri ortalama olarak en basit ve en doğru yöntemle yaz mevsiminde her gün kış mevsiminde gün aşırı işaret parmağını, 1.5 cm kadar, kök kısmına batırıp, nem durumunu kontrol etmektir. Eğer 1,5 cm geçirdiğiniz parmak ucu kuru kalıyorsa bitkiyi sulamanız gerekir.
- Sulama yapmak istediğiniz bitkileri sabah sulamanın bitkinin daha çok çabuk gelişmesine ve doğru bir şekilde fotosentez yapmasını sağlar.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —