Tarih: 03.11.2023 15:22

Çiftçinin destek ödemesine yüzde 100 zam! Bakanlık açıkladı: 184 milyon lira ödeme yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere toplamda 184 milyon lira ödeme yaptı. Bu yıl özellikle biyolojik ve biyoteknik mücadelede destek miktarları peyderpey yüzde 100 oranında arttırıldı.

Yapılan ödemeler çiftçilerin hesabına aktarıldı.

ÇİFTÇİNİN ZARARLILARA KARŞI MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre; tarımsal üretimde özellikle iklim değişikliğinin etkisiyle çeşitlenen bitki zararlılarına karşı mücadele çalışmaları sürdürülüyor.

Bitkisel üretimde kayıplara neden olan zararlı organizmalarla mücadelede kültürel, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi farklı yöntem ve teknikler kullanılıyor.

Bu yöntemler arasında ise "biyolojik mücadele", en çevre dostu ve sürdürülebilir olarak kabul ediliyor. Doğanın baskı mekanizmalarından yararlanılarak geliştirilmiş ve olumsuz etkileri yok denecek kadar az olan biyolojik mücadelede bitki ve hayvan popülasyonları doğal düşmanlar tarafından baskı altında tutuluyor. Kimyasal mücadelede kullanılan pestisitler çeşitli olumsuzluklara neden olurken; biyolojik mücadelede kullanılan etmenler doğal olarak var olduğundan herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

DESTEKLER YÜZDE YÜZ ARTTI, 184 MİLYON LİRA HESABA GEÇTİ

Bakanlığa bağlı olan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bitkisel üretimde zararlı organizmalarla mücadelede zirai ilaç kullanımının azaltılması, kalıntının önlenmesi ve ekosistemin korunması amacıyla biyolojik ve biyoteknik mücadeleye öncelik veriyor. Bu kapsamda 2010'dan beri tarımsal desteklemeler kapsamında bu alanda destek sağlanıyor.

Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteğinin başlangıcından itibaren, üreticilere toplamda 184 milyon lira ödeme yapıldı.

Bu yıl, söz konusu destekler büyük bir artışla değiştirildi. Örtü altı üretimde dekar başına ödenen destek, %100 artışla 1700 liraya yükseltildi. Ayrıca, açık alanda biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere de %100 artışla dekar başına 580 lira destek sağlanıyor.

TAGEM HASARI EN AZA İNDİRMEK İÇİN PROJELER YÜRÜTÜYOR

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), bitki zararlılarına karşı alternatif mücadele yöntemlerine büyük önem veriyor. Bu çerçevede, Türkiye'de Akdeniz meyve sineğinin popülasyonunu azaltmak amacıyla kısır böcek tekniğine dayalı bir proje yürütülüyor. Böylece kimyasal mücadele gereksinimi ortadan kaldırılmış oluyor.

Ayrıca, Avrupa Sünesi Mücadelesinde Süne Tahmin Uyarı Sistemi Projesi çerçevesinde buğdayda kullanılmak üzere bir tahmin uyarı modeli geliştirildi. Bu sistem, Konya, Kırşehir ve Aksaray'da başarıyla uygulanmış ve görüntü işleme tekniklerinin entegrasyonu ile süne mücadelesini daha az personel ve daha az maddi kaynakla etkin bir şekilde yönetmeyi sağladı.

TAGEM'in araştırma enstitüleri, biyolojik mücadele etmenlerinin üretimi konusunda faaliyet göstererek, bağda salkım güvesi, turunçgil kırmızı kabuklu biti, turunçgil unlu biti, süne gibi önemli zararlılara karşı doğal mücadele yöntemlerini doğaya salarak çevre dostu bir yaklaşım benimsiyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —