Tarih: 19.09.2023 14:52

Çocuğunuzda Bu Belirtilere Dikkat Edin!

Facebook Twitter Linked-in

Okullarda daha çok görülen bir davranış biçimi olan akran zorbalığı, bir öğrencinin diğer öğrenciyi olumsuz yönde davranış ve söylemlere maruz bırakması şeklinde kendisini gösteriyor. 

SÜREKLİ VE KASITLI YAPILIYOR

Zorbalığa maruz kalan çocuğu okuldan bile soğutabilen bu durum, eşit olmayan bir güç ilişkisini temsil ettiği gibi hem süreklilik arz ediyor hem de kasıtlı yapılıyor. 

Akran zorbalığının farklı türleri var. Fiziksel olabildiği gibi sözel de uygulanabilen bu şiddetle, sanal ortamda bile karşılaşmak mümkün. 

AKRAN ZORBALIĞININ TÜRLERİ NELERDİR?

ZORBALIK HANGİ YAŞLARDA ARTIYOR?

Zorbalığa maruz kalma riski genellikle okulun ilk yıllarında görülüyor. Daha küçük yaşta ve bedence zayıf çocuklar, zorba tarafından mağdur olarak seçiliyor. Yaşın ilerlemesiyle birlikte zorbaca davranışlar, kız çocuklarında azalıyor, erkek çocuklarda ise fiziksel şiddet artıyor.

AKRAN ZORBALIĞINA HANGİ ÇOCUKLAR MARUZ KALIYOR? 

Öz güveni düşük, kaygılı, hassas ve sessiz, haklarını aramak ve savunmak konusunda başarısız, öz saygıları düşük, fiziksel olarak zorbalardan daha zayıf ya da güçsüz, barışçıl ve sakin yapıda olan çocuklar ise ne yazık ki zorbalığa maruz kalan çocuklar oluyor. 

KURBANDA HANGİ PSİKOLOJİK SORUNLAR OLUŞUYOR? 

Akran zorbalığı küçük yaşlarda görülse de tüm hayata etki edebiliyor. Buna maruz kalan çocuklarda kaygı, depresyon, uyuma güçlüğü ve kabus görme, yoğun korku, intihara eğilim gözlenebiliyor. 

AİLELERE VE ÖĞRETMENE NE GİBİ GÖREVLER DÜŞÜYOR?

Dünya Sağlık Örgütü açıklamasına göre akran zorbalığında en düşük oranların kızlarda yüzde 13 ve erkeklerde yüzde 28 ile Galler’de; en yüksek oranların ise kızlarda yüzde 67 ve erkeklerde yüzde 78 ile Grönland’da olduğu belirlenmiş.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —