Çocuklarda sık yaşanan sağlık problemlerinden biri olan karın ağrısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Çoğu durumda kendiliğinden geçen bu ağrılara bazen ciddi hastalıklar sebep olabilir.
Çocuklar zaman zaman karın ağrısından şikayet eder. Çoğu durumda buna bir virüs yol açar, ancak bazen tekrarlayan ataklar başka hastalıkların belirtisi olabilir.
Ağrının bir enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını, kronik bir hastalık veya daha ciddi bir nedenle oluşup oluşmadığını nasıl anlayabiliriz? Uzmanlara göre ağrının başlangıç noktasını teşhis etmek ve tedavi etmek son derece önemli.
Ağrı çoğu zaman sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklanır, ancak bu her zaman böyle değildir. Virüs ve bakterilerin bir sonucu olarak ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonları, ishal, kusma ve bazen ateş gibi yan etkileri olan karın ağrısının en yaygın nedenidir.
Viral veya bakteriyel enfeksiyonlarda ağrı genellikle kısa sürede geçer ve bir çocuk doktoru çocuğu tedavi edebilir.
Şiddetli alt karın ağrısı, apandisit, bağırsak tıkanıklığı, yumurtalık veya testis torsiyonu durumlarında da kendini gösterebilir. Bir kasık fıtığı da çocuklarda karın ağrısına yol açabilir.
Bu ağrılar genellikle tek seferliktir ancak acil tıbbi bakım gereklidir. Ağrı aniden ortaya çıkar, zamanla kötüleşir ve dinmez.
Çocuklarda akut karın ağrısı ayrıca idrar yolu iltihabı veya enfeksiyonundan da kaynaklanabilir. Ağrının nedeni böbrek iltihabı olduğundan, karnın ortasından ziyade alt karında, yanlarında veya belde hissedilir.
Ağrı, ateş ve idrar yaparken yanma veya aciliyet gibi idrar yolu iltihabı semptomları ile gelişen bir hastalığın parçası olarak ortaya çıkar.
Bazı bağışıklık hastalıkları, bağışıklık sisteminin hasar görmesi ile kendini gösterir ve ilk belirtileri karın ağrısı olur. Bu noktada görülen en yaygın bir hastalık ise çölyak. Ağrı, şişkin karın, ishal ve büyüme geriliği ana semptomlar olarak biliniyor.
Crohn's ve kolit gibi bağırsak hastalıkları da sindirim sisteminin bağışıklık hastalıklarıdır. Bu sendromlar, sindirim sisteminin farklı bölgelerini etkileyen kronik iltihaplanma ile karakterize edilir. Bazı durumlarda, hastalık kendini çocuklukta veya ergenlik çağında gösterir ve semptomları arasında kronik karın ağrısı, kanlı ishal, iştahsızlık, kilo kaybı ve anemi bulunur.
Çocuklara kalıtsal olarak geçen nadir bir hastalık olan anjiyoödem, ani ataklar ile karakterizedir. Hasta ağrılı ve ani olarak vücudun hemen her yerinde ödem ve şişlikler yaşar. Anjiyoödem sonucu karın ağrısı sadece birkaç gün sürer, geçer ve belirli bir dinlenme süresinden sonra tekrar tekrar geri döner. Birkaç gün sürebilir.
Çocuklarda ve gençlerde karın ağrısının başka birçok nedeni var. Çoğu durumda ağrı, özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçer. Yine de ilaca cevap vermeyen tekrarlayan ağrı ataklarına, keskin, ani veya inatçı ağrılara karşı ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor.