meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Çocuklarda Öksürüğe Hapşırığa Dikkat! RSV virüsü nedir?

Çocuklarda öksürüğe hapşırığa dikkat! RSV virüsü nedir?

SAĞLIK 23.12.2023 13:45:00 0
Çocuklarda Öksürüğe Hapşırığa Dikkat! RSV virüsü nedir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) nedeniyle oluşan salgınların özellikle Ocak-Şubat aylarında zirveye ulaştığını belirterek; ellerin sık sık yıkanması, enfekte kişilerle temasın sınırlanması ve öksürük/ hapşırık sırasında ağız ve burnun kapatılması yoluyla hastalıktan korunulabileceğini söyledi.

Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, tüm dünyada salgınlara yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) hakkında anne babalara önemli bilgiler verdi.

Dünya genelinde akut alt solunum yolu enfeksiyonlarının (ASYE) halen 5 yaş altı çocuklarda hastalık ve buna bağlı ölümün en önemli nedenlerinden olduğuna dikkat çeken Dr. Okur “Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), özellikle bebeklerde akut alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık etkenidir.

RSV dünya genelinde salgınlar oluşturur. RSV özellikle bebekler ve küçük çocuklarda solunum yollarında enfeksiyonlara neden olan yaygın bir virüstür” dedi. Dr. Okur, bu salgınların genellikle Kasım-Aralık aylarında başlayıp, Ocak-Şubat aylarında zirveye ulaştığını ve Mart-Nisan aylarında sonlanan bir seyir gösterdiğini ifade etti.

BEBEKLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR!

Respiratuar Sinsityal Virüs enfeksiyonu olan çocukların oldukça bulaştırıcı olduğunun altını çizen Dr. Okur “Tüm çocuklar 2 yaşına gelene kadar en az 1 kez RSV enfeksiyon atağı geçirirler. Bu yaş grubunda RSV, dünya genelinde bronşiyolit başta olmak üzere pnömoni gibi ASYE nedenli hastaneye yatışların en sık etkenlerinden biridir.

1 yaş altındaki bebekler, erken doğum öyküsü olan bebekler, bazı doğumsal kalp hastalığı olan bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için daha çok hastaneye yatış gerektirmekte ve daha ölümcül olmaktadır” diye konuştu.

Dr. Okur, RSV enfeksiyonlarında bebeklerin çoğunda burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu belirtileri ile genellikle aralıklı ateş ve daha az sıklıkla orta kulak iltihabı görüldüğünü söyledi. Bazı vakalarda döküntü ve konjonktivit geliştiğini, ciddi vakalarda nefes almada güçlük, hızlı nefes alıp verme ve nefes darlığı görüldüğünü belirten Dr. Okur; buna karşın nadiren de olsa belirti vermeyebildiğini de vurguladı.

BOL SIVI ALIMI VE HİJYEN

Bu hastalıkta semptomları hafifletmeye yönelik tedavi uygulandığını belirten Dr. Okur “Sıvı alımının sağlanması, bebeklerde burun temizliği, solunum sıkıntısı olan hastalarda oksijen desteği gibi tedaviler uygulanabilir.

İleri vakalar mutlaka bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmeli ve hekim kontrolünde tedavi düzenlenmelidir” dedi. Dr. Okur hastalığın yayılmasını önlemek için “Ellerin sık sık yıkanması, enfekte kişilerle temasın sınırlanması ile öksürük veya hapşırık sırasında ağız ve burnun kapatılması” gerektiğini vurguladı.

ANNE SÜTÜ KORUYOR

Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi RSV enfeksiyonunda da anne sütü alımının şiddetli enfeksiyon gelişimi üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğuna değinen Dr. Okur şunları dile getirdi: “Anne sütü alan bebeklerin almayanlara göre hastaneye yatış oranlarının 3 kat daha az olduğu gösterilmiştir.

Bilim insanları, RSV'ye karşı aşılar üzerinde çalışmaktadır. Aşılama, enfeksiyonun yayılmasını azaltmada etkili bir önlemdir. RSV enfeksiyonları, özellikle savunmasız gruplar için ciddi olabilir. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde veya risk altındaki kişilerle temas edildiğinde, derhal sağlık profesyoneline başvurmak gerekir.”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.3° / 21.9°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin