Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Emre Demir, çocuklarda ateş, halsizlik, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısının eşlik ettiği öksürük şikayetlerinde mutlaka bir doktora başvurulması konusunda uyardı.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıkları da arttı. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve halsizlik en sık şikayetler arasında. Öksürük bu şikayetlerin başında geliyor ve çocuklardaki öksürük aileleri endişelendiriyor. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Emre Demir, çocuklarda görülen öksürük şikayetlerinin nedenlerini ve tedavi için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini anlattı. Dr. Demir, kış mevsimi ile beraber kendini gösteren öksürüğün nedenlerini sıraladı:
“Öksürük, aslında bir hastalık değil, solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere vücudu korumaya yönelik bir tepkidir. Öksürüğü durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumları ortadan kaldırmak uygun tedavi yöntemidir.”
Dr. Demir, “Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı gibi hafif durumlardan grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ağır solunum yolu hastalıkları öksürüğe neden olabilir. Bunların dışında yabancı cisim, alerji, sigara, reflü, kistik fibrozis, tümör gibi faktörler de öksürüğe yol açabilir. Öksürüğün özellikleri teşhiste yol gösterici olur.
Öksürük havlama tarzındaysa krup için, iç çeker gibiyse boğmaca için, hırıltı eşlik ediyorsa astım/bronşit için şüphelendirir. Ani başlayan öksürüğe morarma da eşlik ediyorsa yabancı cismi solunum yollarına kaçırma akla gelir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı öksürükler geniz akıntısına bağlı olarak gece artış gösterebilir. Öksürük öğürme ve kusmaya da neden olabilir” diye konuştu.
Dr. Demir, “Teşhiste öksürüğün zamanı, şekli (balgamlı, kuru, havlama), nasıl başladığı (ani, beslenme ve efor sonrası, toz ve alerjenlere karşı), çocukta hangi şikayetlerin eşlik ettiği (ateş, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kusma, kilo kaybı, gece terlemesi) gibi durumlar mutlaka sorgulanmalıdır." diyor ve çocuğun hangi durumda doktora götürülmesi gerektiğini açıklıyor.
"Öksürük 2 haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, çocuğun ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa öksürük nedeni alerjik olabilir. Kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabilir. Çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, giderek artıyorsa, ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka doktor muayenesi gereklidir”�