Bilim adamları, uzak geçmişten gelen korkutucu ve travmatik anıların ön beyinde nasıl depolandığını gösteren çalışmayı Nature Neuroscience dergisinde yayınladılar.
Uzak geçmişteki travma yaratan anılar, beynin ön bölümünde depolanıyor. Peki ama nasıl?
Bilim insanlarının son çalışması, bu soruya yanıt verdi.
Neuroscience News'in haberine göre, California Üniversitesinden bir grup araştırmacının fareler üzerinde yürüttüğü çalışma, uzak geçmişte yaşanan korku anlarının 'ön beyin' olarak adlandırılan prefrontal korteksteki bellek nöronları arasında 'kalıcı' şekilde depolandığını gösterdi.
Çalışmaya öncülük eden ve moleküler biyoloji alanında çalışmalar yürüten Prof. Jun-Hyeong Cho, travmatik olaylardan sonra prefrontal bellekteki nöronların aşamalı şekilde güçlendiğini ve beyin zarı olarak bilinen serebral kortekste kalıcı formlar oluşturması için kritik rol oynağını söyledi.
Jun-Hyeong Cho, prefrontal kortekste, travma anında aktif olan ve travmatik olay hatırlandığında yeniden aktif hale geçen bir nöron grubu tespit ettiklerini açıkladı.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, bu nöron grubunun aktiviteleri durdurulduğunda korku anlarının hatırlanmasının engellendiği aktarıldı.
Çalışma 'Nature Neuroscience' dergisinde yayımlandı.