meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Denizdeyken Buna Dikkat Edin!

Dikenli bir canlı olan deniz kestaneleri tatillerde en sık yaşanan yaralanmaların sebebi. Keskin bir ağrıya sebep olan deniz kestaneleri zehirli bir yapıya sahip.

Denizdeyken Buna Dikkat Edin!

Eğlenmek ve serinlemek amacıyla girilen denizlerde bazen istenmeyen olaylar yaşanabiliyor. Yüzerken ayağa takılan bazı cisimler veya canlılar yaralanmalara sebep olabiliyor. Bunlardan en çok görüleni ise deniz kestaneleri. 

DENİZ KESTANESİ CANLI MI?

Dikenli bir deniz canlısı olan deniz kestaneleri genellikle okyanuslarda bulunuyor. Dikenlerle kaplı küre şeklinde kabukları olan kestaneler ilk bakışta cansız bir nesne veya hareket edemeyen bir canlı olarak görünüyor. Ancak deniz kestanesinde hafif bir dokunuş, dikenlerde hareketliliğe ve tepkiye neden oluyor. Görünürde gözleri veya bacakları olmayan bu canlıların dikenleri ile birlikte çalışan yapışkan tüp ayakları var.

KESKİN BİR AĞRIYA SEBEP OLUYOR

Denize girildiğinde bazen ayağa batabilen bu canlılar keskin bir ağrıya sebep oluyor. Ağrı, dikenler derinin derinliklerine kadar girmişse kalıcı özellik gösteriyor. 

Deniz kestanesinin iki tür zehirli organı var: büyük dikenler ve pedicellaria adı verilen daha küçük dikenler. Büyük dikenler ciltte yaralar oluşturuyor. Pedicellaria ise, büyük dikenlerin içinde bulunan ve büyük diken "kurbanını" deldiğinde zehiri serbest bırakan küçük, ince ve sivri organlar. 

DENİZ KESTANESİ BATINCA BUNLARI UYGULAYIN

Peki bu canlı ayağınıza batarsa ne yapmalısınız? 

  • Etkilenen bölgeyi 30-90 dakika dayanabileceğiniz kadar sıcak suda bekletin. Ağrıyı azaltmak için bunu olabildiğinde tekrarlayın.
  • Dikenleri çıkarmak için cımbız kullanın. 
  • Pedicellaria'yı çıkarmak için, etkilenen bölgeye tıraş kremi sürün ve bir ustura ile nazikçe üzerinden geçin. Daha sonra yarayı sabun ve su ile ovun ve bol su ile iyice yıkayın. 
  • Yarayı alçı veya başka bir malzeme ile kapatmayın.
  • Bölgede irin, kızarıklık veya ısı artışı gibi enfeksiyon belirtileri gelişirse, topikal olarak antibiyotikli bir merhem sürün ve antibiyotik yazabilecek olan doktorunuzu arayın.

1

İnşaat Mühendisliğinde Devrim Yaratan Yenilikler: Yaşam Ayavefe'nin Liderliği

2

ÇAYKUR Kuru Çay Fiyatlarına Zam Yaptı

3

Çay fiyatlarına büyük zam! İşte, yeni çay fiyatları

4

Lübnan'dan atılan roketler İsrail'de 70 bin dönümden fazla alanı yaktı

5

Rusya, Yars füzesiyle tatbikat yaptı