Uzmanlar genellikle deprem olsa bile her evde bir deprem çantası bulundurmanızı tavsiye ediyor. Her türlü doğal afette kullanılabilecek ve yaşamsal önem taşıyan deprem çantası her evde el altında bulundurulmalı.
Afetlerde ihtiyaç duyulan ve hayatta kalmayı sağlayan yardım çantasında bulunması gerekenler birçok kişi tarafından araştırılıyor. Acil durumlarda bu malzemeleri tedarik etmeniz için zamanınız olmayacağından Afet ve Acil Durum Çantanızı önceden hazır bulundurmanız daha iyi olacaktır. Bir acil durum sonrasında görevlilerin herkese anında ulaşması mümkün olmayabilir. Yardım almanız saatler belki de günler sürebileceğinden kendi kendinize hayatta kalmanız gerekebilir. Bu yüzden de çantanızda en az 72 saat hayatta kalmanızı sağlayacak miktarda gıda, su ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayacak malzeme bulunmalıdır. Depremin şiddetli görülebileceği şehirlerin başında İstanbul gelmektedir. Ve bununla beraber bir çok şehir de fay hattı açısından tehlike altındadır. Toprak kayması ve yer kabuğundaki fay adı verilen kırıklardan meydana gelen depremler ciddi zararlara yol açabiliyor. Olduğu anda panik olunması normal bir durum olduğundan ilk akla gelen deprem çantasını yanınızda bulundurmak veya dışarı çıkma anında çantayı almayı ihmal etmemektir. Deprem olduğunda neler yapılmalı? Depreme karşı alınması gereken önlemler haberimiz için tıklayın. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanmalı? Deprem çantasında neler olmalı? İşte, yanıtlar...
DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI?
► Depremden sonra dışarıda kalma durumlarında yanınızda yedek piller ve önceden tam doldurulmuş şarj makinelerini bulundurunuz.
►Çadır kurmak için yanınızda minyatür veya mega boy çadır bulundurabilirsiniz. Arabanız varsa çadıra ihtiyaç duymayabilirsiniz.
► Kış mevsimine denk geldiğiniz taktirde battaniye veya pike gibi eşyaları bulundurunuz.
► Kalın giysilerinizi koymayı ihmal etmeyiniz. Baş örtü, seccade gibi eşyaları da bulundurmayı eksik etmeyiniz. İklime uygun giysiler olmasına dikkat edin. Kötü hava koşullarını düşünürsek şemsiye veya yağmurluk mutlaka çantanızda bulundurulmalıdır.
► Termos veya boş şişelere içme suyu koyunuz. Dışarıda yiyecekten ziyade su ihtiyacını daha çok hissedebilirsiniz. Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalıdır.
► Yiyecek ihtiyacı durumunda konserve tarzı yiyecekleri tercih ediniz. Bisküvi ve garnitür yiyecekleri çantada bulundurunuz. Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
► Düzenli ilaç kullanımınız varsa ilaçlarınızı yedek olarak çantanızda bulundurabilirsiniz. Acil durumda ilacınızın yanınızda olması halde sağlığınızı tehlike altından kurtarmış olacaksınız.
► Fener, düdük, çakmak, ıslak mendil, tuvalet kağıdı gibi malzemeler de temel malzemeler arasındadır. Bunları koymayı ihmal etmeyiniz.
► İlk yardım çantasını da ayrıca yanınızda bulundurmanız önerilir. Acil bir durum ve kaza olması halinde ilk yardım çantasına ihtiyacınız olabilir.
► Yanınıza terlik, ayakkabı, çorap, kesici alet gibi malzemeleri bulundurabilirsiniz. İhtiyaç hissetmeniz halinde işinize yarayacaktır.
► Cüzdan, önemli evraklar, banka kartı gibi kişisel eşyaları yanınıza almayı unutmayınız. Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri