Deprem Risk Analizi Nedir? Nerelerde Yapılır? Deprem Risk Analizi Nasıl Yaptırılır?

Türkiye'nin kuzeybatısında meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından birçok il depremden etkilendi. Birçok insan öldü. AFAD ekiplerinin deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Binaların, işyerlerinin veya akla gelebil

GÜNCEL 10.02.2023 11:42:31 0
Deprem Risk Analizi Nedir? Nerelerde Yapılır? Deprem Risk Analizi Nasıl Yaptırılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından bölgede birçok vatandaşımız hayatını kaybetti birçok vatandaşımız ise göcük altonda kaldı. Deprem bölgesinde AFAD ekiplerinin arama kurtalma faaliyetleri devam ederken Binaların, işyerlerinin ya da aklınıza gelecek her türlü yapıların depreme dayanıklılığını ölçen deprem risk analizi gündem'deki yerini aldı. Vatandaşlar Deprem risk analizlerinin ne olduğunu ve deprem risk analizinin nasıl yapıldığını araştırmaya koyuldu. Peki, Deprem risk analizi nedir? Deprem risk analizi nasıl yapılır? Deprem analizi hangi binalarda yer alır? Deprem analizi kimler tarafından yapılır? Detaylar haberimizde...

Deprem risk analizi herhangi bir yapının dayanıklılığını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu ölçüm analiz testi sayesinde binanızın hasar oranını, dayanıklılığını ve güvenirliliğini öğrenebilirsiniz. Firmamız yapılan risk analiz ölçüm testine göre sizler için bir rapor hazırlar. Bu rapor, deprem risk analiz raporudur. Bu raporda deprem yahut herhangi bir olası afete karşı yapınızın uygunluğunu ve güvenilirliğini ortaya koyulmuş olur.

Eğer çok daha fazla endişesi varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılabilir. İki çeşit tespit çalışması var. Bunlardan ilki hasar tespit çalışması. Hasar tespiti DASK tarafından yapılan ve özellikle deprem kaynaklı hasarların incelenmesidir.

Deprem risk analizi bütün binalara yapılabilir. Fakat öncelikli olarak deprem yönetmeliğinden önce yapılmış, su alan, yalıtımı olmayan veya güven vermeyen binaların yaptırılması öncelik taşır. Çıkan sonuca göre bina kentsel dönüşüme girmelidir.

Deprem risk analizi binanızın, işyerinizin, her türlü ve her amaçla kullanılan yapıların deprem ve olası afetlere karşı dayanaklı olup olmadığını belirleyen testtir. Risk analizi binaların deprem ve olası herhangi bir afete karşı ne kadar dayanabileceğini yani dayanıklılığı ölçen, test eden bir ölçümdür. Deprem analizi testinin sonrasında binanıza ait bir deprem risk raporu ya da bir diğer adıyla bina risk raporunuz hazırlanır. Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan testler sonucu hazırlanan rapor, hak sahiplerine sunularak binalarının deprem güvenliği hakkında bilgilendirme yapılır.