Tarih: 21.09.2024 14:24

DEVA Partili Karal: "Çiftçi, Artan Maliyetler Karşısında Ayakta Duramıyor"

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin son beş yıldır aralıksız bir şekilde artmasına rağmen çiftçinin mahsul fiyatlarının düştüğünü belirterek hükümetin tarım politikasını eleştirdi. TÜİK’in Temmuz 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini değerlendiren Karal, çiftçinin artan maliyetler karşısında daha fazla dayanma gücünün kalmadığını vurguladı.

“Çiftçinin Gücü Tükendi”

Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin Temmuz 2024’te bir önceki aya göre yüzde 3,42, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 41,60 oranında arttığını söyledi. Tarımsal maliyetlerde 58 aydır kesintisiz bir artış olduğuna dikkat çeken Karal, çiftçinin ürettiği ürünün fiyatının ise bu maliyet artışlarına rağmen düştüğünü belirtti. Karal, "Geçen yıl 15-16 liraya satılan biber bu yıl 6 liraya bile alıcı bulamıyor. Mazot, gübre ve işçilik gibi tüm girdiler katlanırken, çiftçinin mahsulü para etmiyor" dedi.

“Hükümetin Tarım Politikası Çiftçiyi Zarar Ettirdi”

Çiftçinin bu yıl üretimden zarar ettiğini ve birçok üreticinin tarlada mahsulünü bırakmak zorunda kaldığını belirten Karal, hükümetin tarım politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Karal, “Hükümet, plansız ve ithalata dayalı tarım politikaları yüzünden çiftçiyi toprakla küstürdü. Çiftçiler zarar ettiği için önümüzdeki yıl üretim yapmayacak. Bu durum tarımsal üretimi çıkmaza sokacak” ifadelerini kullandı.

"Acil Tedbirler Alınmalı"

Karal, hükümetin tarım politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini ve çiftçiyi desteklemek yerine ithalata yönelmenin uzun vadede üreticiyi daha da zor duruma soktuğunu söyledi. Çiftçi desteklemelerinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik tedbirlerin acilen alınması gerektiğini vurgulayan Karal, "Çiftçinin bir gün dahi dayanacak gücü kalmadı. Maliyetleri aşağı çekecek politikalar geliştirilmezse, önümüzdeki yıllarda tarımsal üretim daha büyük bir krizle karşı karşıya kalacak" diyerek hükümete çağrıda bulundu.

Hasan Karal, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için çiftçilere daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu yıl zarar eden üretici, önümüzdeki yıl üretimden vazgeçecek. Hükümet, çiftçiyi toprağa küstürdü ve bir yılı heba etti" dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —