Konsantre olmakta zorluk, sabırsızlık ve acelecilik gibi belirtilere yol açan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yetişkinleri nörolojik açıdan tehdit ediyor.
Ekrana bakma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve stres dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğuna sebep olan en önemli unsurlar. Ve bu bozukluk yetiştinlikte demans gelişme olasılığını artırıyor.
ABD'deki Rutgers Üniversitesi'ndeki bilim insanları, DEHB ile demans arasındaki olası bağlantıyı araştırmak için 17 yıl boyunca 100.000'den fazla yaşlı insanı takip etti.
Ekip, DEHB olan ve olmayan her iki grupta da yaşlandıkça demans görülme sıklığını analiz etti. Araştırmacılar, kardiyovasküler hastalık gibi diğer demans risk faktörlerini hesaba kattıktan sonra bile, DEHB'li yetişkinlerde demans gelişme olasılığının neredeyse üç kat daha fazla olduğunu buldu.
Bilim insanları yetişkinlerde DEHB'nin, yetişkinlerin daha sonraki yaşamlarında bilişsel gerilemeyi telafi etme yeteneklerini azaltan nörolojik bir durum yaratabileceğini öne sürüyor.
Psikiyatri profesörü Abraham Reichenberg'a göre yaşlılarla çalışan doktorlar, klinisyenler ve bakıcılar DEHB semptomlarını ve ilgili ilaçları izlemeli. Ayrıca araştırmacılar, DEHB tedavisinin bu bozukluğa sahip yetişkinlerde demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Profesör Steven Levin'e göre yaşlılıkta dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri göz ardı edilmemeli ve doktorlara bildirilmeli.
Genel olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri ise şöyle:
Bu belirtiler yetişkinlerde ise biraz farklı seyrediyor.
Beyin işlevlerini güçlendirerek hem zihinsel hem de fiziksel performansı arttıran madde ve ilaçlar olan psikostimülanların bilişsel gerilemenin seyrini değiştirdiği biliniyor. Ancak araştırmacılar, bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşüncesinde.