Tarih: 07.03.2023 14:23

Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Dış Gebelik Neden Kaynaklanır?

Facebook Twitter Linked-in

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış  gebeliğin embriyonun rahme ulaşamaması halinde ortaya çıkan durum olduğundan bahsetmiştik. Embriyonun rahme  ulaşamamasının en önemli nedenleri tüplerdeki tıkanıklık, iltihaplanma, şekil bozukluğu gibi nedenlerdir. Kimi zaman dış gebeliğin nedeni saptanamayabilir. Aşağıdakiler dış gebeliğe neden olduğu düşünülen en yaygın faktörlerdir.

Pelvik Enfeksiyon ( PID )

Bağırsak, mesane, rahim ve yumurtalık enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar genellikle cinsel yolla bulaşır. Bu enfeksiyonun bariz belirtileri olmayabilir bu nedenle farkında olmadan dış gebelik riski altında olabilirsiniz.

Fallop Tüp Enfeksiyonu

Enfeksiyon veya iltihaplanma sonrası iyi tedavi edilmemiş hastalarda tüpün bir kısmı tıkanabilir. Diğer genital organlar ile yapışık olabilir. Bu nedenle embriyo rahme ulaşamaz.

Kısırlık Tedavisi

Hasarlı tüpler kısırlık yaratabilir. Kısırlık tedavisi görürken hamile kalırsanız dış gebelik yaşama riskiniz vardır.

Uygunsuz Kürtajlar

Kürtaj operasyonu sırasında herhangi bir terslik olmuşsa, enfeksiyon oluşmuşsa bu durumlar dış gebelik riskini artırır.

Sigara Kullanımı

İçilen sigara sayısı ile dış gebelik yaşama ihtimaliniz arasında doğru bir orantı vardır. Sigaraların tüplerin fonksiyonlarını bozduğuna dair yerleşmiş bir algı vardır. İstatistiklere göre de sigara içen kadınlar, içmeyen kadınlara göre daha fazla risk altındadır.

Bazı Doğum Kontrol Hapları

Nadiren de olsa progesteron hormonu içeren bazı doğum kontrol hapları ve ertesi gün hapları sış gebelik riski taşıyabilir.

Rahim İçi Araç ( Spiral )

Nadiren de olsa rahim içi bir araçla korunurken de gebelik gerçekleşebilir. Bu durumda gebelik dış gebelikle sonuçlanacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —