Abur cuburları herkes sever. Ancak kilo almaktan korkanlar veya diyet yapanlar için abur cubur, yüksek kalorili içeriği nedeniyle kaçınılması gereken bir gıda sınıfına aittir. Bu yazıda sizin için abur cubur nedir? Düşük kalorili besleyi
Abur cuburların genel bir tanımı bulunmamaktadır. Alındığı anda herhangi bir hazırlık yapılmadan tüketilebilen, besin değerlerinin düşük fakat kalori değerlerinin çok yüksek olduğu besin türlerine abur cubur denir. Kelime anlamı olmayan abur cubur, bir ikilemedir. Abur cuburların sayısı sonsuz denebilecek kadar fazladır. Şekerlemeler, tüm çikolata ürünleri, alkolsüz meşrubatlar, kola gibi gazlı içecekler, cips gibi hızlıca tüketilebilecek bütün besinler abur cubur sınıfına girebilir.
Abur cuburların besleyici özellikleri yoktur. Bu yüzden çok fazla tüketilmesi, vücudun gereksiz kalori almasına neden olacaktır. Özellikle büyüme çağıda olan kişilerin çok fazla abur cubur tüketmesi, gelişim ve büyüme açısından sakıncalıdır. Çocukların çok fazla abur cubur tüketmesi erken yaşta obezite gibi sorunları doğurabilir. Bununla beraber çok fazla abur cubur tüketilmesi, çocukların gelişim çağında alması gereken mineralleri ve vitaminlerin yerine sadece yüksek kalori alacaktır. Bu yüzden de kemik ve kas gibi önemli organların gelişimini sağlayamayan çocukalar, ileriki yaşlarda sağlık açısından sıkıntı çekebilir.
Abur cuburlar hızlı tüketildiği için insanlar tarafından ilgi görmektedir. Özellikle gün içerisinde yoğun tempoda çalışmak durumunda olan kişilerin vazgeçilmezi olan abur cuburlar, ellerden düşmemektedir. Fakat uzun bir süre sadece abur cubur ile beslenmek sağlık açısından olumsuz etkileri ortaya çıkarabilir. Fakat besleyici özellikleri ile de bilinen abur cuburlar var desek. Sizin için bu besleyici ve düşük kalorili abur cuburları sıraladık.
Herkes patlamış mısırları sever. Fakat mısırı patlatırken çok fazla sıvı yağ kullanmaktayız. Bir kase. patlamış mısırda ise 1 adet tam tahıllı ekmekten çok daha fazla lif bulunmakta, ayrıca yağsız ve tuzsuz patlatacağınız bu mısır içeri bakımından bir ara öğününüze tekabül etmektedir. Bu sayede hem abur cubur yemiş olup hem de sağlıklı besleneceksiniz.
Bozaların vazgeçilmezi olan leblebi ve tadı damağımızda kalan kuru üzüm, insan sağlığı açısından faydalı vitaminleri içermektedir. Bu karışımdan her gün birer avuç yemeniz günlük abur cubur ihtiyacınızı olabildiğince karşılayacaktır. Özellikle tokluk hissi verip az kalorili olması, bu karışımı diyet listelerin vazgeçilmezleri arasına sokmakta
Bitter çikolata, günlük ufak tatlı krizlerini geçirmek için sadece 1 porsiyon şartıyla tüketilebilir. Ayrıca yağ yakımını hızlandıran bitter çikolata, kalorisinin normal çikolataya göre az olması ile birlikte oldukça sağlıklı bir abur cubur olmakta.
Kuruyemişler oldukça besleyici olabilmekte. Özellikle içerisinde bulundurduğu doymamış yağlar ile kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Düşük kalorisi, besleyici mineralleri içermesi ve çocuklardaki gelişimi desteklemesi ile kuruyemiş karışımları oldukça rağbet gören besleyici abur cuburlar arasına girmektedir.
Muz hem tadıyla hem de besleyiciliğiyle birlikte mükemmel bir abur cubur olmakta. İçerisinde bulunan sodyum ise kas kayıplarını engellemekte olup, uzmanlar spordan önce ve sonra tüketilmesini önermektedir. Çantanıza atacağınız bir adet muz, kendinizi hafif acıkmış hissettiğinizde direkt olarak tüketmeniz acıkma hissinizi ortadan kaldıracaktır.