Doğalgaz zehirlenmesi bir tür karbonmonoksit zehirlenmesidir. Odur, kömür, doğalgaz gibi yakıtlar yakıldığında karbonmonoksit açığa çıkar. Karbonmonoksit bulunulan ortama yayılırsa, uzun süre karbonmonoksite maruz kalmak doğalgaz zehirlenmesine neden olacaktır.
Günümüzde pek çok kişinin evinde yakıt olarak kullandığı doğalgaz, önlem alınmadığı takdirde odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Doğalgaz zehirlenmesinin sık karşılaşılan belirtileri şöyledir:
DOĞAL GAZ ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?
Kapalı bir ortamda doğalgaza maruz kalmak karbondioksit gazının kandaki alyuvarlara bağlanmasına neden olur, bu durum oksijenin hücrelere taşınmasına engeller. Yeterli oksijen alamayan hücre, doku ve organların yaşamsal fonksiyonları zarar görür. Doğalgaz zehirlenmesinde, havada bulunan oksijen hızla azalır, o ortamda bulunan kişinin organları oksijensizlikten etkilenir ve doğalgaz zehirlenmesi belirtileri görülmeye başlar. Vaktinde müdahale edilmezse ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve gebeler bu durumdan daha çabuk etkilenecektir.
Doğalgaz zehirlenmesi durumunda daha fazla karbonmonoksite maruz kalmamak ve patlama ihtimali düşünülerek o ortamdan hemen uzaklaşmak, hastaneye gidip oksijen desteği almak gerekir.
Doğalgaz zehirlenmesi olan kişiyi ortamdan uzaklaştırdıktan sonra ilk önce temel yaşam desteği uygulanması gerekir. Temel yaşam desteğinden sonra, hastane acil serviste hastaya saf oksijen verilecektir. Bunun sebebi hemoglobine bağlanan karbonmonoksit miktarını azaltarak dokulara oksijen taşınmasını sağlamaktır. Nefes alamayacak durumda olan hastalara tıbbi makineler yardımıyla solunum sağlanır. Daha sonra hiperborik oksijen tedavisi uygulanır. Bu tedavinin amacı, hava basıncının normalden çok daha fazla olduğu bir ortamda hastanın oksijene maruz bırakılmasıdır. Oksijen tedavisi sayesinde kandaki karbonmonoksit miktarı azalıp oksijen miktarı artacaktır.
Doğalgaz zehirlenmesinde ortamda bulunan oksijen hızla tüketileceği için bu ortamda bulunan kişilerin organları oksijensizlikten olumsuz etkilenir. Derhal müdahale edilmezse hayati tehlike ortaya çıkabilir.