Tarih: 21.06.2023 11:45

Doğu Karadeniz'de kestane ağaçlarının kurumasına yol açan arılara tuzak

Facebook Twitter Linked-in

Ana vatanı Çin olan, Türkiye’de ilk kez 2014’te Yalova’da ortaya çıkan, halk arasında ‘katil arı’ ya da ‘gal arısı’ olarak bilinen ‘dryocosmus kuriphilus’ türü böcek, 2021’de Doğu Karadeniz ormanlarında da görüldü.

İki yıl içerisinde Trabzon, Rize ve Artvin’deki kestane ormanlarını istila eden, ağaçların dal, yaprak ve tomurcuklarına yerleşerek yuva yapan böceğe karşı bölgede, ‘torymus sinensis’ isimli böcekler doğaya salınarak biyolojik mücadele başlatıldı.

Gal arısının yumurtalarını yiyen faydalı böcekli mücadelenin yanı sıra, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Üniversitesi tarafından feromon tuzaklı biyoteknik mücadele yöntemi geliştirildi.

Denemelerde, malt ve şeker içerikli preparatın yaydığı kokuya gelen böceğin ağaçlara asılan sarı renkli yapışkan tuzaklara yakalandığı gözlendi. Başarılı sonuç veren yöntem, bölgedeki ormanlarda uygulanmaya başlandı.

Bursa’daki testlerden başarılı sonuç alınan yeni yöntemin, Doğu Karadeniz’in kestane ormanlarını gal arısından kurtarmak amacıyla Trabzon’da devreye alındı. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, faydalı torymus sinensis böceklerinin salındığı Araklı ve Sürmene’deki kestane ormanlarına takviye olarak 100 adet sarı yapışkan plaka ve malt preparatlı tuzakları astı.

“SARI RENK VE KOKU GAL ARISINI CEZBEDİYOR”

Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, “Araklı ve Sürmene’deki bal ormanlarımıza 100 tane feromon asarak mücadeleyi başlattık. Bunlar deneme aşaması. Çıkacak verilere göre artırılıp geliştirilmesi için çalışmalar devam edecek” dedi.

Gal arısının cezbederek kendisine çekip plakalara yapışmasını sağlayan yöntemi anlatan Yılmaz, “Tuzakta sarı renkli levha üzerinde yapışkan var. Böceğin bu renge geldiği gözlemlendi. Yine bir preparatla koku olarak takviye amaçlı iki şekilde kullanıyoruz. Hem renge hem de kokuyu alıp preparata yapışması ve böceğin imha edilmesini amaçlıyoruz. Böceği cezbetmek amaçlı kullandığımız şeker ve malt karışımlı ekstra koku yayan ve böceğin buna geldiği tespit edilen bir preparat var” diye konuştu. 

HABER MERKEZİ

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —