Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, katıldığı bir radyo programında, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından DEÜ’nün yürüttüğü yardım faaliyetleri ve yüz yüze eğitime verilen araya yönelik açıkla
Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından afet koordinasyonuna destek vermek için dört koldan harekete geçen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), arama-kurtarma, acil sağlık hizmetleri, insani yardım ve hasar tespit çalışmalarına önemli katkılar koymuştu.
Deprem bölgesindeki yoğun mesainin ardından DEÜ ekiplerinin büyük bir kısmı İzmir’e dönerken, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar katıldığı bir radyo programında sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Hotar, felaketin ardından eğitim-öğretim hayatının nasıl şekilleneceğine yönelik de bilgilendirme yaptı.
ACİL EYLEM MASASI KURULDU
Depremin hemen ardından Afet ve Acil Durum Yönetiminin (AFAD) koordinasyonuna uygun olarak Üniversite Rektörlüğü tarafından Acil Eylem ve Koordinasyon Masası kurulduğunu ve hızlıca kararlar alınarak ihtiyaçların bölgeye ulaştırıldığını ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Araştırma Üniversitemizin temel misyonlarından biri insan hayatını korumak ve yüceltmektir. Uluslararası buz ve kaya tırmanış çalıştayı için milli dağcılardan oluşan ekibimiz depremin yaşandığı gün Erzurum’daydı. Depremin hemen ardından Sağlık Kültür ve Spor Dairesi (SKS) Başkanımız Çetin Bayram, afeti bize iletti ve sorumluluk almak istediklerini söyledi. Biz de afet bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılma isteklerini onayladık ve DEÜ olarak deprem seferberliğimiz böylelikle başlamış oldu. Aynı saatlerde DEÜ Mağara Araştırma Topluluğu ile alanda deneyimli teknik ve idari personelimiz de 25 kişilik ekiple Hatay’a doğru yola çıkarak, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için harekete geçti” dedi.
ZAMANLA YARIŞ
DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi’nden ilk etapta 20 kişilik bir doktor heyetinin Hastane Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Asım Oktay Ergene başkanlığında deprem bölgesine yola çıktığını belirten Rektör Hotar, “İlk ekibimiz aynı gün akşam 9 gibi deprem bölgesine vardı. Acil sağlık hizmetlerine ihtiyacı olan yaralı vatandaşlarımıza bu ekibimiz müdahalede bulundu. 17 kişilik hemşire ve paramedik grubu da Başhekim Yardımcımız Prof. Dr. Recep Bekiş başkanlığında yaraları sarmak için tıbbi malzemeleriyle Hatay’a gittiler. DEÜ olarak adeta zamanla yarışarak imkânlarımızı seferber ettik ve yaralarımızı hızlıca sarmaya başladık. Sonraki günlerde de hastanemize bağlı hekimlerimiz, hemşirelerimiz, paramedik gruplarımız afet bölgesine intikal ederek, depremin etkilerini azaltmak için canla başla örnek bir çalışma ortaya koydular. Üniversitemizin sorumluluklarını, deprem bölgelerinde büyük bir fedakarlık ile yerine getiren tüm mesai arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.