Tarih: 05.12.2023 14:00

Down sendromlu bireyler düzenli olarak bunu yapsın!

Facebook Twitter Linked-in

21. kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olma durumuyla karakterize genetik bir hastalık olan Down Sendromu en sık görülen kromozomal hastalıklardan. Çocuklarda yavaş öğrenme ve zeka geriliğinin en sık sebebi olan bu durum Dünyada ve ülkemizde 750-1000 doğumda bir görülüyor. 

TEDAVİSİ YOK AMA... 

Genetik bir bozukluk olduğundan tedavisi olmayan sendrom mesleki terapi ve konuşma terapisiyle iyileştirilebiliyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma ise, hafif ve düzenli egzersizin Down sendromlu yetişkinlerin fiziksel sağlığının yanı sıra bilişsel sağlığını da iyileştirebileceğini gösteriyor. 

Cambridge'deki Anglia Ruskin Üniversitesi'nden Prof. Dan Gordon ve Viviane Merzbach liderliğindeki yazarlar, kısa süreli yürüyüşlerin down sendromlu kişilerde sadece sekiz hafta sonra bilgi işleme ve dikkatin iyileşmesine katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.  

ARAŞTIRMA SEKİZ HAFTA SÜRDÜ

Çalışma, 83 yetişkin katılımcıyı kapsıyordu. Zihniyet çalışmasına katılanlar sekiz haftalık bir süre boyunca dört gruptan birine atandı. Yalnızca egzersiz yapılan bir gruptaki katılımcılar, haftada üç kez, seans başına 30 dakika yürümeyi içeren egzersizi tamamlarken, ikinci bir grup, bir dizi bilişsel ve yürütücü işlev egzersizine katıldı. Birleşik bir grup fiziksel ve bilişsel egzersizler yaparken dördüncü grup ikisini de yapmadı.

Katılımcılara, tamamladıkları adımları, kat ettikleri mesafeleri, hızlarını ve kalp atışlarını kaydederek aktivitelerini kaydetmeleri için bir Fitbit saati verildi. Sekiz haftalık sürenin başında ve sonunda tüm katılımcılara fiziksel ve bilişsel değerlendirmeler yapıldı. Sekiz haftalık egzersizin fiziksel kondisyon üzerindeki olumlu etkisi, altı dakikalık yürüme testinde kat edilen toplam mesafedeki önemli artışlarla gösterildi.

YÜRÜME BİLİŞSEL GELİŞİMİ TEŞVİK ETTİ

Araştırmacılar, yürüme süreci boyunca lokomotif sinir yollarının aktivasyonunun, Down sendromlu kişileri daha uyanık olmaya ve eldeki göreve dikkat etmeye zorlayarak bilişsel gelişimi teşvik ettiğini belirtti.

Prof. Gordon'a göre çalışma, yürümenin bilişsel ve yürütücü işlevleri geliştirmek için güçlü bir araç olduğunu gösteriyor.

Araştırmacı bunu "Down sendromlu katılımcılarımızda yürümenin lokomotif yolları harekete geçirme, bilişsel gelişimi artırma ve bilgi işlemeyi, uyanıklığı ve dikkati iyileştirme etkisine sahip olduğunu düşünüyoruz." cümleleriyle ifade ediyor. 

Bulgular, yürümek ücretsiz bir aktivite olduğu için Down sendromlu kişiler için oldukça önemli. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —