Tarih: 20.06.2023 12:13

Düşük kilolu çocuklar risk altında!

Facebook Twitter Linked-in

Çoğu anne yenidoğan bebeğinin biraz kilolu olmasını, bunun sağlık açısından daha doğru olduğunu düşünür. Bunun doğruluğu bir araştırmayla kanıtlanmış durumda. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, ortalama kilonun altında doğan bebeklerde tip 2 diyabet geliştirme riski önemli ölçüde artıyor. 

Çalışma, Danimarka'daki Steno Diyabet Merkezi ve İsveç'in Malmö kentindeki Lund Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından yürütüldü. 

DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIĞI DİYABET SEBEBİ

Doğumda alınan her fazla kilonun hastalığa yakalanma riskinde yüzde 40'lık bir azalmayla bağlantılı olduğu ortaya konuldu. Doğumda azalan her kilo ise, diyabetin ortalamadan 3,3 yıl önce gelişmesiyle bağlantılıydı. Ayrıca, üç kilonun altındaki çocukların üç veya daha fazla glikoz düşürücü ilaca ihtiyaç duyma riski yüzde 33 daha yüksekti.

3 KİLONUN ALTI RİSKLİ

Çalışma, doğumda üç kilonun altında olan çocukların hastalıklar açısından daha yüksek risk altında olduğunu, üç veya daha fazla ek hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 36 ve şiddetli sistolik hastalık riskinin yüzde 26 daha yüksek olduğunu buldu gösterdi. 

Dr. Rasmus Wiebak, çalışmaya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi. 

'Çalışma, düşük doğum ağırlığına yansıyan olumsuz bir fetal ortamın, genetik olmayan güçlü bir risk faktörü olduğunu ve yalnızca tip 2 diyabetin kendisini geliştirmek için değil, aynı zamanda daha erken tip 3 diyabetin daha kötü bir alt türünü geliştirmek için olduğunu gösteriyor.' 

DURUM GENETİK VE OBEZİTEDEN BAĞIMSIZ 

Düşük doğum ağırlığının etkisi, genetik ve obezitenin etkisinden bağımsız görünüyor. 

SAĞLIKLI BEBEK KAÇ KİLO OLMALI? 

Uzmanlar dünya genelinde bir bebeğin doğum ağırlığının ortalama 3,5 kg civarında olduğunu belirtiyor. Sağlıklı bir kilo aralığı ise 2,5 ile 4,5 kg.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —