Düşük Sonrası Hamilelikte Dikkat Etmeniz Gerekenler...

Düşükten sonra hamilelik kafa karıştırıcı ve stresli olabilir. Hamilelik için en uygun zaman ne zaman? Tekrar düşük yapma şansınız nedir? Düşükten sonra hamilelik hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenin.

SAĞLIK 13.02.2023 11:43:49 0
Düşük Sonrası Hamilelikte Dikkat Etmeniz Gerekenler...

Düşükten sonra hamilelik mi planlıyorsunuz? Ne zaman gebe kalacağınıza dair endişeli ve kafanızın karışmış olması gayet normaldir. İşte düşükten sonra sağlıklı bir gebelik için atmanız gereken adımlar.

Düşük neden olur?

Düşük, aniden gelişen ve hamileliğin 20. haftasından önce meydana gelen bir olaydır. Çoğu düşük, fetusun normal olarak gelişmemesinden kaynaklanır. Bebeğin genlerinde veya kromozomlarında meydana gelen problemler, embriyonun gelişim ve büyümesinde hatalara sebep olarak düşüğe sebep olur. Bazı durumlarda, annenin rahmi veya rahim boynundaki problemler veya kontrol edilmeyen diyabet gibi sorunlar da düşüğe sebep olabilmektedir. Ancak sıklıkla, düşüğün sebebi anlaşılamamaktadır.

Hamileliklerin yüzde on ile yirmisi düşük ile sonuçlanmaktadır. Fakat gerçek rakam bundan çok daha fazladır. Çünkü çoğu düşük, kadın henüz hamile olduğunu fark etmeden çok erken gerçekleşmektedir.

İkinci kez düşük yapma ihtimali nedir?

Düşük, genellikle bir kez meydana gelir. Çoğu kadın, düşük yaptıktan sonra sağlıklı bir hamilelik yaşamaktadır. İkinci kez düşük yapma şansı yüzde beşten daha azdır.

Düşükten sonra hamilelik için yaptırılması önerilen özel testler bulunuyor mu?

Eğer ikiden daha fazla düşük yaptıysanız, hamile kalmadan önce düşüklerin sebebini anlamaya çalışmanızda fayda var. Aşağıdaki testler ile bunun sebeplerini öğrenmeyi deneyebilirsiniz :

  • Kan testi. Kanınızdan alınan bir örnek, bağışıklık sisteminiz veya hormonlarınız ile ilgili problemlerin anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
  • Kromozom testi. Kromozomlarınızın düşüğe sebep olup olmadığını anlamanız için partnerinizle birlikte bir test yaptırmanız gereklidir. Eğer düşükten sonra alınan bir doku varsa, bu dokunun da test edilmesi önerilir.

Rahim problemlerini anlamak için aşağıdaki testler de uygulanabilir :

  • Ultrason. Yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanılması ile, vücudunuzun haritası çıkarılabilmektedir. Sağlık kuruluşunuz, karın bölgenize veya vajinanın içine ultrason uygulayarak rahminizi görüntüleyebilir.
  • Histeroskopi. Sağlık kuruluşunu, rahim ağzınızdan içeriye, ışıklı, küçük bir kameraya sahip, hiteroskop adı verilen bir cihaz yerleştirmek sureti ile, rahminizi inceleyip, tıkanıklıkları gidererek, fallop tüplerinizi açabilir.
  • Histerosalpengografi. Bu teknikte rahim kavisinizi ve fallop tüplerinizi X-ray resimlerinde aydınlatabilmek için bir çeşit boya kullanılmaktadır.
  • Sonohisterogram. Bu ultrason taraması, vajina ve rahim ağzınızdan, rahminize bir sıvı enjekte edilmesinden sonra gerçekleştirilir. Rahminizin herhangi bir yapı problemi yaşayıp yaşamadığının anlaşılmasını sağlar.

Düşükten sonra hamilelik için en iyi zaman nedir ?

Tekrar hamile kalmayı denemeden önce kendinize duygusal ve fiziksel olarak iyileşmek için zaman taşıyın. Düşükten sonra fiziksel iyileşme, birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilecek bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. Regl dönemleriniz 4 – 6 hafta içerisinde düzelecek ve yumurtlama döneminizde, düşükten hemen sonra bile hamile kalabilmeniz tekrar mümkün olacaktır. Unutmayın, düşük yapmak, kayıp hissine sebep olabilir. Partneriniz ile birlikte, sinir, üzüntü, suçluluk gibi pek çok duygu karmaşası yaşayabilirsiniz. Duygusal iyileşme sürecinizi aceleye getirmeyin.

Düşükten sonra hamilelik için kendinizi hazır hissettiğinizde, sağlık kuruluşunuza rehberlik için başvurun. Bunun dışında aşağıdaki ipuçlarını da değerlendirmeniz mümkün:

  • İlk düşükte. Dünya sağlık organizasyonu, düşükten sonra en az altı hafta beklemenizi önermektedir. Ancak araştırmalara göre bunun bir kanıtı bulunmamaktadır. Ek olarak, son araştırmaların gösterdiğine göre, ilk düşüğünden altı hafta sonra hamile kalan kadınlar, altı ay sonra hamile kalan kadınlara göre daha az komplikasyon yaşamaktadır. Eğer sağlıklı ve hazır hissediyorsanız, tekrar gebe kalmak için beklemenize gerek olmayabilir.
  • İki veya daha fazla düşük. Eğer iki veya daha fazla düşük yaptıysanız sağlık kuruluşunuza danışın. Doktorunuz, tekrar hamile kalmayı denemenizden önce, altında yatan sebepleri anlamanıza yardımcı olacak ve mümkün tedavileri uygulayacaktır.
  • Molar hamilelik (Üzüm Gebeliği). Molar hamilelik, (Rahim içerisinde kanser olmayan bir tümör gelişmesi) hamilelik durumu ile birlikte, anormal yoğunlukta kis ortaya çıkması ile gelişir. Eğer molar hamilelik yaşadıysanız, sağlık kuruluşunuz altı ile bir yıl arasında beklemenizi önerecektir.

Düşükten sonra hamilelik : Sağlıklı bir hamilelik geçirme şansını artırmak için neler yapılmalı?

Gebelik öncesinde ve sırasında sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, bebeğinizi ve sizi sağlıklı tutacaktır.

İdeal olarak birkaç ay önceden, günlük gebelik vitaminleri veya folik asit takviyesi almanız önerilir. Kafeini sınırlamanız, sağlıklı kilonuza kavuşmanız ve rutin fiziksel aktivitelerde bulunmanız da önemlidir. Ek olarak, uyuşturucu, alkol, sigara ve stresten de uzak durmanızda fayda var.

Birden fazla düşük yaşadıysanız, gelecek hamileliğiniz daha dikkatli planlanmalı ve takip edilmelidir. Hamile olduğunuzu düşündüğünüzde veya hamilelikten önce doktorunuza danışın.

Düşükten sonra hamilelikte nasıl hissederim ?

Düşükten sonra tekrar hamile kaldığınızda, korku ve endişe hissettiğiniz kadar neşeli de hissedersiniz. Hamileliğinizi geç duyurmak konusunda düşünceleriniz olabilir. Doğumunuzdan sonra, kaybınız ile ilgili düşünceleriniz geri gelebilir. Bu normaldir. Duygularınız hakkında konuşun ve onları tam olarak yaşamaktan çekinmeyin. Eşinize, ailenize ve arkadaşlarınıza destekleri için yakınlaşın. Eğer baş etmekte güçlük çekiyorsanız, sağlık kuruluşunuza ve bir danışmana ek destek için başvurun.