Cilt hastalıkları hafife alınmaması gereken, göz ardı edildiğinde çok ciddi sonuçları olabilen hastalıklardır. Ağırlıklı olarak hassas ciltlerde ortaya çıkan ve cildi tahriş ederek sorunlara yol açan egzama, ciddi olmayan bir sorun gib
Egzama daha çok deri üzerinde tahriş olarak görülmeye başlayan bir hastalık türüdür. Ciltte kuru ve pullu bir yapı görünümüne neden olan egzama, ilk ortaya çıkışında kaşıntı ve kırmızı kabarıklık gibi şikayetler ile gelir. Ardından cilt üzerinde deri dökülmeleri ve zamanla açık yaralar şeklinde semptomları ortaya çıkan egzama hastalığı bilimsel adı ile Atopik Dermatit olarak bilinmektedir. Egzama ortaya çıkışında itibaren deri kalınlaşmaya ve atlamaya başlar. Egzama rahatsızlığı yaşayan kişilerde yoğun kaşıntıya bağlı uykusuzluk hali ve bununla birlikte sosyal hayatta geri plana düşme gibi zorluklar karşılaşılan durumlardır. Egzama hastalığının nedenleri daha çok genetik ve çevresel faktörler olarak bilinir. Daha çok sebebi ise cildin üst tabakasının sağlamlaştıran proteinlerden birinin ya da birkaçının eksikliği olarak açıklanmaktadır. Aynı zamanda alerji olmamasına rağmen egzama alerjik reaksiyonlar ile birlikte de nüksedebilir.
Egzama hastalığının semptomları daha çok kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Fakat küçük çocuklarda lezyonlar çoğunlukla dirsek, diz, kafa derisi ve yüz bölgelerinde görülmektedir. Ergenlik çağındaki bireyler ve yetişkinlerde ise eller, ayaklar, kol içleri ve dizlerin arkası lezyonların en çok görüldüğü yerlerdir. Egzama hastalığı yaşayan bireylerde ortak görülen semptomlar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Egzama hastalığı her ne kadar daha çok genetik ve çevresel faktörler ile meydana gelse de, yeme içme alışkanlıkları ve alerjik reaksiyonlar da bu sorunun tekrar tetiklenmesine yol açabiliyor. Çoğu alerjen hastalık ile birlikte meydana gelebilen egzama hastalığı bu alerjen hastalıklarda erkin rol oynayan yer fıstığı tarafından da tetiklenebiliyor. İşte egzama hastalığını tetiklediği bilinen besinler: