Elma Sirkesi Sandığınız Kadar Masum Olmayabilir!

Elma sirkesi, elmalardan yapılan bir sirke türüdür. Elma sirkesi her derde devadır. Bağışıklığı güçlendirir, kilo vermeyi kolaylaştırır, kötü kolesterolü düşürür. Tüm bu faydalarının yanı sıra sirkenin bazı zararlı yönleri

AKTUEL 26.02.2023 16:09:16 0
Elma Sirkesi Sandığınız Kadar Masum Olmayabilir!

Elma sirkesi, çeşitli sağlık yararları ile bilinen muhteşem içeceklerden biridir. Kilo kaybından kansere yakalanma riskini azaltmaya kadar, araştırmalar elma sirkesi tüketmetiminin bazı kronik sağlık sorunlarıyla savaşmanıza yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu sağlık yararlarından ancak bu içeceği doğru şekilde tükettiğinizde yararlanabilirsiniz. Uzmanların tavsiyelerine uymamak, elma sirkesini sık sık veya su ile seyreltmeden tüketmek çeşitli yan etkiler yaşamanıza neden olabilir.

ELMA SİRKESİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Elma sirkesi her ne kadar çok sağlıklı bir besin olsa da mide sorunları, boğaz tahrişi, diş çürümesi gibi yan etkilere neden olabilir. Elma sirkesinin sağlığa zararları şöyledir:

GASTROİNTESTİNAL (MİDE-BAĞIRSAK) PROBLEMLERİNE NEDEN OLABİLİR

Elma sirkesinin aşırı tüketimi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir. Sık sık elma sirkeli su içmek midede yanma, ağrı, bulantı gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Elma sirkesi doğası gereği asidiktir, bu nedenle düzenli olarak elma sirkesi içen kişilerde mide rahatsızlığı veya sindirim sorunları görülebilir. Bu sindirim sorunları şunları içerebilir - gaz, şişkinlik, vb.  Lund Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, elma sirkesinin mide boşalma hızını geciktirdiğini buldu. Bu, bazı durumlarda faydalı olsa da, bazı kişilerde sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR

Elma sirkesi bazı ilaçlarla etkileşime girerek onların etkinliğini artırabilir yahut azaltabilir. Elma sirkesi, insülin seviyeleri ve kan şekeri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Tansiyon ve diyabet ilaçları ile birlikte alınması istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, elma sirkesi kullanmadan önce doktorunuza danışın.

KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ ÇOK DÜŞÜRÜLEBİLİR

Elma sirkesinin aşırı kullanımı kan şekeri seviyesini çok düşürebilir Sirke anti-glisemik etkiye sahiptir. Bununla birlikte, diyabet ilaçları kullanan kişilerin sirke tüketmesi kan şekeri seviyelerinizin çok düşmesine neden olabilir. Bu durum, tedavi edilmezse bilinç kaybına ve hatta komaya neden olabilir. Özellikle kan şekeri düşüklüğü sorununuz varsa sirke kullanımı sizin için tehlikeli olabilir.

CİLTTE TAHRİŞE NEDEN OLABİLİR

Elma sirkesinin güçlü asidik yapısı ciltte yanıklara neden olabilir. Elma sirkesini doğrudan cilde uygulamak, özellikle sirke suyla seyreltilmemişse, yanıklara ve tahrişe sebebiyet verebilir.

DİŞLERİ ÇÜRÜTEBİLİR

Suyla seyreltilmemiş elma sirkesinin yüksek asiditesinden dolayı fazla tüketildiğinde diş minesine zarar verebilir. Sirke dişlerinize sarımsı bir renk vermenin yanı sıra diş hassasiyetinizi de artırabilir. Yapılan çalışmalar, elma sirkesinin diş çürümesine neden olabilecek aşındırıcı bir potansiyele sahip olabileceğini göstermiştir.

HİPOKALEMİYE YOL AÇABİLİR

Hipokalemi vücuttaki potasyum seviyesinin çok düşmesidir. Aşırı elma sirkesi kullanımı vücuttaki potasyum seviyelerini düşürebilir. Aynı zamanda kemikleri kırılgan hale getiren kemik mineral yoğunluğunu da azaltabilir. Bu nedenle, osteoporozlu bireylerin elma sirkesi alımını azaltması veya tüketmemesi gerekebilir.

BOĞAZI TAHRİŞ EDEBİLİR

Elma sirkesinin pH seviyeleri yaklaşık 2 veya 3'tür, bu nedenle elma sirkesinin seyreltilmeden tüketildiğinde boğaz tahrişine neden olma potansiyeline sahiptir. Özofagus yaralanmasına, ağrıya ve boğaz rahatsızlığına yol açabilir.

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • A, B 1 , B 2 , B 6 , C ve E vitaminleri, probiyotikler ve potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi vitamin ve mineral içeriği ile günlük besin ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.
  • Elma sirkesinin antiseptik özellikleri onu bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkili kılar. Bağışıklığı güçlendirir, hastalanmayı önler.
  • Kolesterolü düşürür. Bilimsel araştırmalar, elma sirkesinin trigliserit ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL veya 'kötü' kolesterol) düzeylerini düşürerek kanınızın lipid profilini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Elma sirkesi saçı ve saç derisini besler, saç derisinin pH dengesini geri kazandırmaya yardımcı olur, kepeğe iyi gelir. Parlak ve ipek gibi saçlara sahip olmak için eşit miktarda su ile elma sirkesini karıştırın. Banyodan sonra bununla saçlarınızı yıkayın, durulamayın.
  • Cilde bakım yapar ve cildi parlatır. Elma sirkesinin manganez içeriği, kolajen sentezini teşvik eder ve sağlıklı cilde katkıda bulunur. Cildin ph seviyesini dengeler, çeşitli cilt enfeksiyonlarını önler.
  • Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir, ağzınızdaki ve diş etlerinizdeki bakterileri öldürerek ağız kokusuyla savaşır. Dişlerdeki sararmaların giderilmesine de yardımcı olur.
  • Elma sirkesi ayrıca burun tıkanıklığını gidermek için doğal bir dekonjestan vazifesi görür. Ayrıca, çeşitli besinler açısından zengin olması sayesinde, enfeksiyona iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bir evcil hayvanınız, özellikle de bir köpeğiniz varsa en sık karşılaşılan sorun bir pire veya kene istilasıdır. Pireler ve keneler, evcil hayvanınızın rahatsız ve huzursuz olmasına neden olabilecek kaşıntı, ağrı, iltihaplanma ve diğer cilt sorunlarına neden olur. Elma sirkesi kene ve pirelerin giderilmesinde etkilidir. Bir sprey şişesine eşit miktarda elma sirkesi ve su koyun. 2 veya 3 damla lavanta yağı ekleyin. Şişeyi kapatın ve malzemeleri karıştırmak için iyice çalkalayın. Çözeltiyi gözlerden, kulaklardan ve burundan uzak tutarak evcil hayvanınızın vücuduna püskürtün.
  • İster migren, ister sinüs veya gerilim tipi baş ağrınız olsun, yaşadığınız zonklayıcı ağrıların çözümü elma sirkesidir. Vücuttaki pH seviyelerini dengeler, toksinleri giderir.
  • Elma sirkesi kilo vermek isteyenler için de faydalıdır. İçindeki asetik asit vücutta yağ birikmesini engeller. Ayrıca, yağların parçalanmasında rol oynayan belirli genleri aktive edebilir.

ELMA SİRKESİ NASIL TÜKETİLMELİ?

1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katıp karıştırın. Sabah akşam aç karına bunu içmeye devam edin.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.6° / 11.8°

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor