Doğum ağrısı en kötü ağrı türüdür. Doğum sırasında ağrının iki nedeni vardır. Duygusal ve işlevsel nedenler. Duygusal acının ana nedeni korku ve cehalettir. Bu faktörler doğum sırasında daha fazla ağrıya neden olur.
Artık günümüzde doğum yapan kadınlar çok daha şanslılar. Günümüz şartlarında epidural doğum sayesinde ağrısız doğum yapılabilmektedir. Bu yöntem hem normal doğum hem de sezaryen sırasında başarıyla yapılmaktadır.
Anestezi doktoru anne adayına yapacağı işlem hakkında bilgilendirilir. Anne adayının soruları varsa cevaplanır.. Daha sonra doğumun gerçekleşeceği doğumhaneye geçilir. Anne adayı sol tarafına yatırılır, Ya da oturur, çenesini göğsüne dayar kollarını omuzlarında çapraz yapar ve olabildiğince öne kıvrılıp kamburlaşır. Kıpırdamamak hareketsiz kalmak için işlemin çabuk yapılması gerekir. Bu nedenle anne ile sözel konuşulur yapılan uygulama anlatılır annenin rahatlaması sağlanır.
-İlk aşamada annenin sırtında uygulama yapılacak yer, antiseptik sıvıyla silinir steril duruma hazır hale getirilir. Bu yapılan işlem olabilecek enfeksiyonu önlemek amacıyla yapılır. Sıvı oda ısısında olduğu için anneye soğuk gelebilir.
-İkinci aşamada cilt altı ince bir iğne ile uyuşturulur. Şeker hastalarının kullandığı iğneler gibi ufaktır. Anne adayı çok fazla acı hissetmez.
Üçüncü aşamada ise epidural alana künt uçlu iğne yardımıyla kateter takılır ve ilaç verilir. Bu işlem uygulanırken annenin bir iki dakika kıpırdamaması gerekir. Kateter incecik bir sondadır. Kateterden sonra geriye kalan yerler özel plasterlerle omuza kadar yapıştırılır. İşlem sırasında ihtiyaç duyuldukça buradan ilaç verilir. Kateter doğum bittikten sonra annenin ağrısı geçince çıkarılır.
Epidural doğum yapılmaması gereken durumlar:
-Akli dengesi yerinde olmayanlara
-Aşırı tansiyon düşüklüğünde
-Enjeksiyon yapılacak bölgede enfeksiyon olmasında
-Beyin tümörü olanlarda
-Kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlarda yapılması uygun değildir.
-Doğum sancılarını gideren en iyi yöntemdir.
-Annenin bilinci açık olduğu için doğuma katılabilir, ameliyat esnasında bebeğini kucağına alabilir.
-Genel yapılan anesteziye göre riski daha azdır.
-Psikolojik olarak rahatlama kas spazmı sorunun olmaması
– Doğum yaparken yorgun olmayacağınız için bebeğinizi hemen besleyebilirsiniz.
-Yapılan uygulama sizi sersemletmez gaz çıkarmanızı engellemez.
-Yapılan uygulamadan sonra yürüyebilirsiniz.
-Doğru zamanda uygulanırsa normal doğumun ilerlemesini daha da hızlandırır.
-Deneyimli uzmanlarla anestezi yapılınca epidural doğumda riskler genellikle azdır.
-En sık görülen etki tansiyon düşmesidir. Bunu önlemek içinde damar yolundan bir litre kadar hızlı bir şekilde sıvı verilerek damar yolunun dolması sağlanır.
-İşlem sırasında baş ağrısı oluşabilir.
-İlaçlara bağlı olarak cilt döküntüleri yaşanabilir.
-Nadiren ıkınma hissinin olmamasıyla doğum süresinin uzaması
-İşlem bitiminde idrar yapmada geçici zorluklar yaşanabilir. İşlem deneyimli kişiler tarafından uygulandığında bu tür problemlerle karşılaşmak son derece azdır. Epidural doğum diğer doğum yöntemlerine göre son derece konforludur. 25 yıldır uygulanmaktadır. Bütün anne adayları epidural doğum hakkında bilgilendirilmelidir. Riski en az olan doğum yöntemidir.
Epidural doğum ve bebeklere etkisi: bebek açısından uygun bir şekilde yapılan genel anestezi ile epidural sezaryen arasında belirgin bir fark yoktur. Fakat epidural anestezi normal doğum ağrısının giderilmesinde bebek yönünden de tercih edilmesi gereken en konforlu ve güvenli doğum yöntemidir. Tüm dünyada da en çok uygulanan normal doğum ağrısının giderilmesinde en etkili olarak uygulanan doğumdur.