meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Erken doğum çocuğun başarısını etkiliyor!

Gebeliğin son haftaları, fetüsün beyin gelişimi için önemli. Danimarka'da yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, hamileliğin 34. haftasından önce doğanların okul başarısı düşük çıktı.

Erken doğum çocuğun başarısını etkiliyor!

Anne karnındaki bebeğin gelişimi için gebeliğin son ayları büyük önem taşıyor. Ancak dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon bebeğin 37. haftadan önce doğduğu tahmin ediliyor. Bu durumun ise beyin fonksiyonlarını ve performansını olumsuz etkilediği düşünülüyor. 

MATEMATİK VE DİL NOTLARI DÜŞÜK 

Danimarka'da yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, hamileliğin 34. haftasından önce doğanlar, 40. haftadan sonra doğan akranlarına göre büyüdüklerinde matematik ve dil notlarından daha düşük alıyor. 

Araştırmacılar, okul testlerindeki performanslarını karşılaştırarak yaklaşık 793.000 çocuğun verilerini analiz etti. Çocukların yüzde 5,6'sı gebeliğin 37. haftasından önce doğmuştu. 

Sadece 34 haftadan önce doğan çocukların matematikte ortalama performanstan önemli ölçüde daha düşük olduğu görüldü. Yazılı dil testlerde ise bu, 27 haftadan önce çok erken doğan çocuklar için geçerliydi. 

ASKERLER DE İNCELENDİ

Daha sonra askerlere uygulanan zeka testleri de 34 haftadan önce doğanlar için önemli ölçüde daha düşük bir sonuç gösterdi. 33 veya 34 haftalık doğanlar, IQ testlerinde ortalama 2,4 puan daha düşük puan aldı. 28 ile 31 hafta arasında doğanlar 3,8 puan kaybetti. 27 haftalık veya daha erken doğanların IQ puanları 4.2 daha azdı.

Azalan bilişsel yetenek, önceki araştırmalarla daha düşük yaşam kalitesi ve erken ölümle ilişkilendirilmişti.

Erken doğum, normal gebelik süresi olan 40 hafta tamamlanmadan ve bebeğin 37. haftasından önce doğması olarak tanımlanıyor. Prematüre doğum olarak da adlandırılan bu durum anne ve bebek için ciddi sağlık riskleri oluşturabiliyor. 

ERKEN DOĞUM NEDENLERİ NELERDİR?

Enfeksiyon, yetersiz beslenme, birden fazla olan gebelik ve çeşitli sağlık sorunları erken doğuma neden olabiliyor. Bunun dışına rahim ağzı yetmezliği, plasentanın doğum yolunu kapatması, ikizler ya da üçüzler gibi çoğul gebelikler, diyabet veya enfeksiyon içeren kronik sağlık durumları, alkol ve sigara tüketimi, gebelik zehirlemesi, geçmişte prematüre doğum yapmış olmak, rahim veya serviks ile ilgili problemler, gebelikler arasında çok az zaman olması, az sıvı tüketimi ve hamilelik sırasında vajinal kanama da erken doğuma yol açabiliyor. 

HANGİ BELİRTİLERDEN ANLAŞILACAK?

Erken doğumun en yaygın görülen belirtileri ise; 

  • Vajinal akıntıda değişiklik veya artış
  • Belin alt kısmında hissedilen sırt ağrısı
  • Bebek aşağı doğru bastırıyormuş gibi alt karında hissedilen basınç
  • Her 10 dakikada bir veya daha sık adet kramplarına benzer kramplar
  • 37. haftadan önce suyun gelmesi
  • Rahim kasılmaları
  • Hafif kanama dahil vajinal kanama.

1

Fındık Fiyatlarında Son Durum: 28 Haziran 2024 Güncellemesi

2

28 Haziran 2024 güncel altın kuru fiyatları

3

TOHM Sporcularından Altın ve Gümüş Madalya: Avrupa Şampiyonasında Gururumuz Oldular!

4

Trabzon'da Tarım Mücadelesi: Kahverengi Kokarca İle Mücadele Devam Ediyor

5

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Kurul Toplantısı Düzenlendi