meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Erzurum, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Erzincan, Kars, Muş ve Rize illerinde yaşayan vatandaşlara kene vakaları konusunda önemli uyarılar yapıldı

Uzmanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarının arttığını belirtirken, söz konusu illerdeki vatandaşlar özellikle dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

GÜNCEL 6.07.2023 11:25:45 0
Erzurum, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Erzincan, Kars, Muş ve Rize illerinde yaşayan vatandaşlara kene vakaları konusunda önemli uyarılar yapıldı

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü doktorlarından Büşra Ulaştepe, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin kene aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olduğunu ifade etti. KKKA vakalarının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görüldüğünü ve özellikle İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaştığını söyleyen Ulaştepe, Erzurum'da Oltu, Olur, Şenkaya, Narman, Tortum, Uzundere, Pazaryolu, İspir ilçelerinin KKKA hastalığı açısından riskli bölgeler olduğunu vurguladı.

KKKA hastalığının kene tarafından insan vücuduna tutunmasıyla bulaştığını belirten Ulaştepe, kenelerin çıplak elle çıkarılması veya ezilmesi, hasta insanların vücut sıvılarına temas edilmesi, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına temasla da bulaşabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, askerler, kamp ve piknik yapanlar, KKKA hastalarıyla temas eden sağlık personeli, laboratuvar çalışanları ve KKKA hastalarının yakınlarının risk altında olduğunu belirtti.

Hastalıktan korunmak için Ulaştepe, riskli alanlara giderken vücudu örten giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi ve oturulacak yerlere açık renkli örtülerin serilmesi önemli. Riskli alanlardan dönüldükten sonra ise vücudun kıvrım yerlerinin (diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasıklar) kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Keneyle temas halindeevde, vücuda tutunan kenenin en kısa sürede çıplak elle dokunmadan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Ulaştepe, eğer çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Kene kesinlikle patlatılmamalı, ezilmemeli ve üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli. Ayrıca, kenenin üzerine sigara bastırılmamalıdır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vakaların artmasıyla birlikte Karadeniz bölgesinde özellikle Kurban Bayramı sonrasında kene yapışmasıyla bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında bir artış olduğunu belirtti. Koca, Temmuz sonuna kadar kene yapışması vakalarının artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Hastalığın ciddi seyredebileceğini unutmamak önemlidir.

Kene vakalarının arttığı bu illerde yaşayan vatandaşlar, uzmanların önerilerine dikkat ederek korunma önlemlerini almalı ve kene ısırığına karşı hassas olmalıdır.

HABER MERKEZİ


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.4° / 21.7°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin