Uzmanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarının arttığını belirtirken, söz konusu illerdeki vatandaşlar özellikle dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü doktorlarından Büşra Ulaştepe, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin kene aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olduğunu ifade etti. KKKA vakalarının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görüldüğünü ve özellikle İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaştığını söyleyen Ulaştepe, Erzurum'da Oltu, Olur, Şenkaya, Narman, Tortum, Uzundere, Pazaryolu, İspir ilçelerinin KKKA hastalığı açısından riskli bölgeler olduğunu vurguladı.
KKKA hastalığının kene tarafından insan vücuduna tutunmasıyla bulaştığını belirten Ulaştepe, kenelerin çıplak elle çıkarılması veya ezilmesi, hasta insanların vücut sıvılarına temas edilmesi, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına temasla da bulaşabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, askerler, kamp ve piknik yapanlar, KKKA hastalarıyla temas eden sağlık personeli, laboratuvar çalışanları ve KKKA hastalarının yakınlarının risk altında olduğunu belirtti.
Hastalıktan korunmak için Ulaştepe, riskli alanlara giderken vücudu örten giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi ve oturulacak yerlere açık renkli örtülerin serilmesi önemli. Riskli alanlardan dönüldükten sonra ise vücudun kıvrım yerlerinin (diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasıklar) kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Keneyle temas halindeevde, vücuda tutunan kenenin en kısa sürede çıplak elle dokunmadan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Ulaştepe, eğer çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Kene kesinlikle patlatılmamalı, ezilmemeli ve üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli. Ayrıca, kenenin üzerine sigara bastırılmamalıdır.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vakaların artmasıyla birlikte Karadeniz bölgesinde özellikle Kurban Bayramı sonrasında kene yapışmasıyla bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında bir artış olduğunu belirtti. Koca, Temmuz sonuna kadar kene yapışması vakalarının artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Hastalığın ciddi seyredebileceğini unutmamak önemlidir.
Kene vakalarının arttığı bu illerde yaşayan vatandaşlar, uzmanların önerilerine dikkat ederek korunma önlemlerini almalı ve kene ısırığına karşı hassas olmalıdır.
HABER MERKEZİ