Bu iş birliği, Avrupa Birliği'nin Ufuk Avrupa programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) çağrıları kapsamında gerçekleştirilen "Yer Tabanlı Bir Gözlemevinden Öte Gezegenlerin Hızlı Uyarlanabilir Koronagrafisi" (Rapid Adaptive Coronagraphy of Exoplanets from a Ground-Based Observatory - RACE-GO) projesi için temel oluşturuyor.
Bu iş birliği ile Atatürk Üniversitesi'nin Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) bünyesinde yürütülen Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen Odak Düzlemi Aygıtları Projesi hız kesmeden devam ediyor. 4 metre çaplı DAG Teleskobu için özel tasarlanmış "DAG Teleskobu için Programlanabilir Sıvı Kristal Aktif Koronagrafik Görüntüleyici" (Programmable Liquid-Crystal Active Coronagraphic Imager for the DAG Telescope - PLACID) aygıtı, İsviçre'deki uzmanlar tarafından üretilip 2024 yılında Türkiye'ye getirilecek. Bu aygıt, yeni ötegezegen keşiflerine kapı aralayacak teknolojik bir gözlemsel araç olarak büyük önem taşıyor.
RACE-GO Projesi, DAG Teleskobu için geliştirilen PLACID aygıtını daha da geliştirmeyi amaçlıyor ve gelecekte Dünya'daki daha büyük teleskoplar için "Koherent Diferansiyel Görüntüleme" (Coherent Differential Imaging - CDI) gibi yeni ötegezegen tespit tekniklerine uyarlanmasını sağlayacak. Bu güncelleme sayesinde DAG Teleskobu, ötegezegen araştırmalarında daha fazla çeşitlilik sunacak ve diğer büyük teleskoplar bu teknikle henüz kullanılmadan önce DAG'da ilk gözlemleri yapabilecek.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, bu iş birliğinin üniversite için büyük bir öneme sahip olduğunu ve dış kaynaklı Ar-Ge projelerine verdikleri önemi vurgulayarak, bu tür projelerin üniversite birimlerinin dış paydaşlarla iş birliğini artırdığını ve geri dönüşlerin başladığını belirtti. Ayrıca, ERC projelerinin Atatürk Üniversitesi tarafından desteklendiğini ve yakın gelecekte yeni ERC projelerinin de başlatılacağını sözlerine ekledi.